DEN HAAG (belga) -- Op de helft van de Nederlandse terrassen wordt leidingwater met bubbels verkocht als Spa Rood, meldt de Nederlandse openbare omroep NOS. Een onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond op 29 terrassen in negen steden heeft dat uitgewezen.

De onderzoekers bestelden overal Spa Rood. Zij kregen vijftien keer leidingwater met koolzuur geserveerd voor de prijs van een mineraalwatertje. De consumentenbond meldde de vijftien horeca-ondernemers dat ze waren betrapt. Desondanks schonken dertien van hen bij een controle nog steeds water van de kraan.

Horecabedrijven die hun frisdrank uit een tap (,,post-mix'') halen, kunnen ook heel gemakkelijk leidingwater met bubbels serveren. Leidingwater als mineraalwater verkopen is echter verboden.

Een test in 2000 leverde soortgelijke resultaten op. De Consumentenbond heeft klachten ingediend bij de Eetwareninspectie en bij de horecafederatie.

Volgens die federatie wordt een ,,eenzijdig beeld geschetst'' omdat alleen horecabedrijven die ,,tap''-mineraalwater serveren onderzocht werden. Cafés die flesjes met mineraalwater opdienen werden niet in het onderzoek opgenomen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig