AT&T: Winst in tweede kwartaal - CORUS: Levert staal voor Ground Zero - DE BEERS: Verrassende omzetstijging - DSM: Winstwaarschuwing en weer vijfhonderd banen weg - FLEXTRONICS: Verlies verdubbeld - PFIZER: Verlies in tweede kwartaal - VOLKSWAGEN: Winst fors gedaald - WESTLB: Wil participtatie in TUI verkopen


AT&T: Winst in tweede kwartaal
AT&T, de grootste Amerikaanse onderneming voor langeafstandstelefonie, heeft in het tweede kwartaal een winst van 536 miljoen dollar (466 miljoen euro) geboekt. Twaalf maanden eerder was er in dezelfde periode nog een verlies van 13 miljard dollar (11 miljard euro). De winst kwam vooral voort uit kostenbesparingen, eenmalige inkomsten en lagere rentelasten. Het bedrijf kondigde aan zijn dividend te verhogen. De slechte conjunctuur, geringe vraag en prijsdruk van concurrenten nopen AT&T wel tot voortgezette kostenbesparingen. Tegen eind dit jaar wil het bedrijf 9 procent van zijn 71.000 medewerkers kwijt zijn. De omzet daalde met 8 procent, maar dat was minder dan wat analisten verwacht hadden.


CORUS: Levert staal voor Ground Zero
Het Brits-Nederlandse staalconcern Corus verscheept 4.000 ton staal voor het eerste grote bouwproject op Ground Zero in New York. Dat meldt de NOS. Het staal moet dienen voor het nieuwe World Trade Center, dat deel uitmaakt van de nieuwe plannen voor Ground Zero. Corus leverde eerder al 700 ton staal en hoopt nog eens 3.000 ton te leveren vanuit de Britse Teesside-fabrieken.


DE BEERS: Verrassende omzetstijging
Het diamantbedrijf De Beers heeft, tegen de verwachtingen in, meer diamanten verkocht in de eerste jaarhelft. De omzet ging er met 2,75 procent op vooruit. Als de trend zich voortzet, verwacht De Beers voor 2003 betere resultaten te kunnen voorleggen dan in 2002. De winst steeg met 34 procent tot 414 miljoen dollar (360 miljoen euro). De stijging van de omzet lijkt te wijzen op een langzaam opkrabbelend consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten. De Beers is bezig met een wijziging van zijn marketingpolitiek. Het aantal zichthouders (bevoorrechte klanten) is onlangs verminderd, omdat De Beers meer greep wil krijgen op het hele productieproces teneinde de vraag naar diamant aan te wakkeren.


DSM: Winstwaarschuwing en weer vijfhonderd banen weg
De Nederlandse chemiegroep DSM zal dit jaar 500 banen schrappen, bovenop de begin dit jaar aangekondigde afslanking met 100 banen. De ingreep is nodig door de verslechtering van de markt. In het tweede kwartaal van dit jaar daalde de winst uit de gewone bedrijfsuitoefening met 44 procent tot 67 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat nam met 17 procent af. Bovendien waarschuwde DSM dat het derde kwartaal nog moeilijker wordt: de winst zal dan minstens 25 procent lager liggen dan in het net afgesloten kwartaal.


FLEXTRONICS: Verlies verdubbeld
De Amerikaanse producent van elektronische apparatuur Flextronics heeft het verlies in het eerste kwartaal van het boekjaar verdubbeld. Flextronics, dat in onderaanneming werkt voor grote elektronicamerken, boekte een verlies van 289,7 miljoen dollar (252,0 miljoen euro). De slechte cijfers waren vooral te wijten aan herstructureringskosten. Ook de omzet daalde licht. Flextronics maakt onder andere mobilofoons voor Sony Ericsson en de Xbox voor Microsoft.


PFIZER: Verlies in tweede kwartaal
Pfizer, 's werelds grootste medicijnenproducent, heeft in het tweede kwartaal een verlies geboekt van 3,59 miljard dollar (3,12 miljard euro). Een jaar eerder was er nog een winst van 1,96 miljard dollar (1,70 miljard euro). De omzet bedroeg 9,99 miljard dollar. Het verlies heeft vooral te maken met de integratie van de in april overgenomen concurrent Pharmacia.


VOLKSWAGEN: Winst fors gedaald
Volkswagen heeft zijn winst in het tweede kwartaal met 49 procent zien dalen. Een dalende vraag naar VW-auto's, waarvan de modellen iets minder up-to-date zijn dan die van de concurrenten, speelde een belangrijke rol. De koers van de euro tastte de vraag in de Verenigde Staten aan. Uiteindelijk kwam de winst op 394 miljoen euro uit, 49 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. VW waarschuwde dat de winst dit jaar ,,aanzienlijk'' onder die van vorig jaar zal komen te liggen. In 2002 verdiende VW 4,8 miljard euro, rentelasten en belastingen niet meegerekend.


WESTLB: Wil participtatie in TUI verkopen
De Duitse staatsbank WestLB is van plan haar aandelen in de touroperator TUI te verkopen. Ook de participatie in haar concurrent HypoVereinsBank (HVB) zal eraan moeten geloven. Op welke termijn die plannen werkelijkheid moeten worden, werd er niet bij gezegd. Maar de topman Johannes Ringel liet verstaan dat hij gerust nog twee of drie jaar wil wachten als de aandelenpakketten dan meer opleveren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in