BRUSSEL -- Systemat verwacht voor de eerste zes maanden van het jaar een verlies voor belastingen van drie miljoen euro, ondanks de structurele besparingen die werden doorgevoerd in 2002. Het zakencijfer wordt op 142,5 miljoen euro geraamd, wat een daling betekent van 24 procent ten opzichte van verleden jaar.

Vooral de verkoop van ICT-producten blijft zwak en ging met 26 procent achteruit tegenover dezelfde periode verleden jaar. De dienstverleningen kennen een minder grote achteruitgang, namelijk met 15 procent. Hieruit blijkt hun gedeeltelijke afhankelijkheid van de verkoop van materiaal, zegt Systemat.

De relatieve opflakkering van de verkoopcijfers in het tweede kwartaal kan de prijsdaling van de producten niet compenseren in een markt die getekend wordt door een gebrek aan grote projecten. Dit vergroot nog de concurrentie tussen de verschillende spelers, onder andere tussen de constructeurs die nu zelf willen instaan voor bepaalde diensten die voorheen werden uitbesteed.

De vooruitzichten voor het tweede semester blijven onzeker. Toch wil Systemat alles in het werk stellen om de verkoop te verbeteren, de kosten te drukken en een positief resultaat neer te zetten in het tweede halfjaar. Dit zou de groep moeten toelaten om de rekeningen opnieuw in evenwicht te brengen en om voor het volledige boekjaar een positieve cashflow voor te leggen.

Het verlies voor belastingen van het eerste semester bevat 2,5 miljoen euro aan afschrijvingen en voorzieningen. Systemat publiceert de geconsolideerde halfjaarlijkse rekeningen op donderdag 11 september.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in