NEW YORK (reuters) -- De koersen op de Amerikaanse beurs voor groeibedrijven Nasdaq blijven de speelbal van uitermate snelle en omvangrijke stemmingswisselingen. De beurs tekende gisteren een winst op van liefst 6,58 %, waardoor het verlies van maandag meer dan hersteld werd.

Nasdaq was maandag 4,4 % kwijtgespeeld onder invloed van berichten over een opsplitsing van softwaregigant Microsoft. Maar gisteren reageerden koopjesjagers met een nieuwe vloed kooporders die de Composite-index 6,58 % hoger duwden, naar 3.711 punten.

Op dat peil noteert de index 11,7 % hoger dan het dieptepunt van 14 april, maar nog altijd 26,5 % lager dan het recordslot van 10 maart. De cijfers zeggen veel over de onwaarschijnlijk grote volatiliteit van de technologiebeurs.

De winst van gisteren was enerzijds het gevolg van een ,,technisch herstel'' bij kleppers als Microsoft en Intel, en anderzijds van blijde verwachtingen over de goede resultaten van andere bedrijven. Met name twee Canadese telecombedrijven, JDS Uniphase en Nortel, zagen hun koersen sterk stijgen in afwachting van de publicatie van resultaten na beurstijd. Compaq, de grootste Amerikaanse pc-producent, pakte een half uur voor de slotbel uit met cijfers die aan de verwachtingen voldeden.

Ook de Dow Jones, de index van de ,,traditionele'' economie, boekte een mooie winst van 2,01 % tot 11.124 punten, nog maar 5,1 % onder zijn hoogterecord. De index had het aanvankelijk moeilijk door verliezen in de aandelen 3M, DuPont en Procter & Gamble, maar herstelde daarna onder invloed van vooral financiële waarden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in