BRUSSEL -- De aandelen die het farmabedrijf Omega Pharma vanaf vandaag uitgeeft in het raam van zijn kapitaalsverhoging en na een splitsing van het huidige aandeel in tien, kosten hoogstens 37 euro per stuk. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. De kapitaalsverhoging brengt daardoor maximum 81 miljoen euro vers geld in het laatje.

De operatie loopt tot 5 mei. Er worden 2 miljoen nieuwe aandelen aangeboden. Daar kunnen er nog eens 300.000 bijkomen als bij het afsluiten van de kapitaalsverhoging blijkt dat de vraag het aanbod ver overtreft.

De opbrengst van de kapitaalverhoging zal worden gebruikt om de verdere expansie van de groep te financieren. Volgens afgevaardigd bestuurder Marc Coucke zal de overnamestrategie de komende jaren vooral gericht zijn op Nederland en Frankrijk.

In het eerste kwartaal steeg de omzet van Omega Pharma tot ongeveer 20 miljoen euro (800 miljoen frank). Over heel het jaar zou de omzet ruimschoots moeten verdubbelen tot 105 miljoen euro (4,2 miljard frank). De verkoop van generische (merkenloze) producten zou dit jaar goed zijn voor 23 procent van de omzet. Vorig jaar was dat nog maar 11 procent.

Voorafgaand aan de kapitaalsverhoging wordt het aandeel Omega Pharma eerst in tien gesplitst. Er is bij de kapitaalverhoging geen klassiek voorkeurrecht voor bestaande aandeelhouders, maar zij krijgen wel voorrang: ze hebben het recht om in te schrijven op de nieuwe aandelen in een verhouding van 1 nieuw aandeel voor elke tien die ze (na de aandelensplitsing) in handen hebben.

De operatie omvat twee tranches: 70 procent van de uitgifte is bestemd voor institutionele beleggers, 30 procent voor Belgische particulieren.

De uitgifteprijs wordt vastgesteld door de bookbuilding, maar mag dus hoogstens 37 euro bedragen. De definitieve prijs wordt bekendgemaakt op 9 mei, en zal een korting van minstens 5 procent geven op de bookbuildingprijs.

Omega Pharma gaat de nieuwe middelen gebruiken om de strategie die in België succesvol bleek, ook toe te passen in Nederland en Frankrijk. De nieuwe aandelen worden aangeboden via Petercam, Artesia Bank, BBL en Bank Degroof. Het aandeel Omega Pharma noteert vanaf vandaag overigens met coupon nummer drie. De eerste twee zijn nodig om bij de kapitaalverhoging het recht van voorrang uit te oefenen en het dividend te innen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in