LONDEN (bloomberg) -- De aandelenbeurzen van Londen en Frankfort gaan het Duitse tradingsysteem Xetra in hun fusie opnemen. Het relatief nieuwe Britse Sets-systeem zal naderhand verdwijnen. Dat meldden gisteren bronnen bij de onderhandelingen.

De keuze van een gemeenschappelijk tradingsysteem was één van de laatste struikelblokken om tot een akkoord te komen over een Brits-Duitse beurzenfusie. De twee beurzen willen hun plannen officieel bekendmaken voor 4 mei, wanneer de Duitse beurs een algemene aandeelhoudersvergadering houdt.

De Duitsers konden hun systeem erdoor duwen nadat ze eerder al de toegeving deden om het luik clearing & settlement (de administratieve verwerking van transacties) -- lees: het dochterbedrijf Clearstream van de Duitse beurs -- buiten de fusie te houden.

Daardoor kan de verdeling op een 50/50-basis plaatsvinden, zoals de Britten hadden gevraagd. Naar verluidt stelde Londen zelfs voor dat Frankfort zijn belang in Clearstream zou verkopen, maar daar willen de Duitsers niet van horen.

Grote banken en beleggers zijn er voorstander van dat clearing & settlement-systemen als een gescheiden entiteit van de beurs opereren, zodat ze vrij kunnen kiezen welk systeem ze gebruiken. In de Frans-Belgisch-Nederlandse fusiebeurs Euronext maakt clearing & settlement wel integraal deel uit van de fusie.

De bronnen bevestigden Britse persberichten dat er ook met Nasdaq Europe, het Europese dochterbedrijf van de Amerikaanse groeiersbeurs Nasdaq, gepraat wordt over een joint venture.

Nasdaq heeft zijn zinnen gezet op de Neuer Markt , de succesvolle Duitse beurs voor groeibedrijven. Die zou worden omgedoopt tot Nasdaq Europe.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in