De Spaanse hotelgroep NH Hoteles brengt een vriendelijk overnamebod, ter waarde van 495 miljoen euro (20 miljard frank), uit op de Nederlandse onderneming Krasnapolsky. Krasnapolsky exploiteert eenenveertig hotels in zeven landen.

Het gaat om een ruilbod: NH Hoteles biedt 6,5 eigen aandelen in ruil voor elk Krasnapolsky-aandeel. Dat komt neer op 87,36 euro voor een Krasnapolsky-aandeel, een premie van 20 procent bovenop de beurskoers. De bekendmaking van het ruilbod joeg het Krasnapolsky-aandeel gisteren op de beurs van Amsterdam ongeveer 12,5 procent hoger tot 81,5 euro. NH Hoteles verging het minder goed: het aandeel verloor in Madrid ongeveer 4 procent.

Hotelgroepen staan onder druk om tot een schaalvergroting te komen omdat touroperators ook fuseren en zelf hotels kopen om goedkopere tarieven te krijgen voor overnachtingen. De Britse nummer twee, Airtours, kocht vorige maand bijvoorbeeld de Spaanse hotelketen Don Pedro.

Hoewel NH Hoteles een omzet haalt die ongeveer even groot is als die van Krasnapolsky, is de beurskapitalisatie van de Spaanse groep drie keer zo groot als die van de Nederlandse: 1,1 miljard euro voor NH Hoteles en 388 miljoen euro voor Krasnapolsky. NH Hoteles realiseerde vorig jaar een winstgroei van 150 procent tot 64,3 miljoen euro (2,6 miljard frank). Krasnapolsky zette een winst neer van 26 miljoen euro 1,05 miljard frank, 51 procent meer dan het voorgaande jaar.

De aandelen van Krasnapolsky zijn dit jaar al met 20 procent gestegen, die van NH Hoteles met 22 procent. Ter vergelijking: de Bloomberg-index van hotelaandelen zakte in die periode met 8,4 procent.

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.
  • Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

    Lees gratis ›

    Vul je e-mailadres en wachtwoord in