Donaldson, Lufkin & Jenrette, de zakenbank op Wall Street, heeft haar jonge bankiers een nieuw salarispakket aangeboden dat kan oplopen tot 1 miljoen dollar over twee jaar. Dat is het jongste bewijs van de talentenoorlog die wordt gevoerd tussen de zakenbanken, die wanhopig proberen om hun kaderleden op sleutelposten in dienst te houden.
Vorige week raakte ook bekend dat Chase Manhattan 240 miljoen dollar had uitgetrokken om belangrijke figuren bij Robert Fleming, de Britse zakenbank en vermogensbeheerder die ze eerder op de maand hebben overgenomen, in dienst te kunnen houden. Chase weigerde te zeggen hoeveel kaderleden zouden profiteren van dat reservepotje.
DLJ geeft aan eerstejaars medewerkers -- vaak nog twintigers -- nu een salarispakket met bonussen dat over twee jaar gespreid minstens 700.000 dollar waard is. Daar zit een gewaardborgd minimumloon in van 300.000 dollar in het eerste jaar en 400.000 in het tweede jaar.
DLJ geeft de medewerkers met onmiddellijke ingang ook de toestemming om 25 procent van hun gewaarborgde bonus op te nemen als een uitgestelde lening tegen de laagst mogelijke rente.
Medewerkers zullen ook kunnen kiezen om te investeren in het eigen privé-beleggingsfonds in de Nieuwe economie van DLJ. Als ze een ,,betekenisvolle participatie'' nemen in dat fonds, dan wordt de looptijd van hun achtergestelde lening uitgebreid van twee naar vijf jaar.
In ruil voor dat pakket moeten ze een contract tekenen met een non-concurrentiebeding van een jaar. Dat wil zeggen dat ze voor februari 2001 hun baan niet kunnen opgeven om voor een concurrent te gaan werken.
Het aanbod van DLJ heeft de concurrenten op Wall Street verbaasd, want ze vrezen dat dat de bedragen de hoogte in zal jagen die ze aan medewerkers moeten aanbieden.
Zakenbanken zien vele jonge en oudere topmedewerkers vertrekken naar technologiebedrijven, vooral internetbedrijven, net nu hun behoefte aan kaderleden toeneemt door de groeiende activiteiten. Sommige oudere bankiers van midden 40 gaan met pensioen nadat ze fortuinen hebben verdiend.
DLJ heeft in Europa deze maand twee oudere bankiers zien vertrekken. Jim Cantwell en Tom Curran zijn overgestapt naar e-biscom.net, het Italiaanse internetbedrijf dat breedbandcommunicatie aanbiedt. Zij waren de stuwende kracht achter de expansie van de bank in Europa.
DLJ ziet ook Andrew Sibbald vertrekken, een directeur, samen met vier collega's bij de financiële instellingen van de groep in Londen. Zij zijn van plan om een zaak te starten voor fusies en acquisities in de sector van de financiële instellingen.
Sibbald vertrekt samen met ondervoorzitter Angus Winther en nog drie anderen -- Mark Hennessy, Stuart Britton en Duncan Buck. Maar de financiële groep van DLJ telt 40 medewerkers.
Neal Garonzik, de ondervoorzitter van Chase Manhattan, die Flemings onder zijn bevoegdheid zal krijgen, weigerde te zeggen hoeveel Britse kaderleden een extra compensatie zullen krijgen om te blijven.