BRUSSEL -- De autoleasingmaatschappij Lease Plan wordt na een onderbreking van precies een week weer Europees marktleider. Met de overname van Dial Groep verdringt de groep de combinatie Arval/PHH van de eerste plaats.

Het overnameakkoord werd gisteren bekendgemaakt door de financiële groepen ABN Amro Lease Holding (AALH) en Barclays, de respectieve moedermaatschappijen van Lease Plan en Dial Groep. Die laatste is het vijfde grootste autoleasingbedrijf van Europa, met een wagenpark van ruim 115.000 auto's. Met een Europese vloot van 595.000 wagens haalt Lease Plan/Dial de kersverse combinatie Arval/PHH (545.000 wagens) in. Aan de overname hangt een prijskaartje van 451 miljoen euro (18,2 miljard frank), dat gefinancierd wordt met een kapitaalinjectie door ABN Amro Bank.

Op de Belgische markt veranderen de recente overnames niets, omdat Dial noch PHH hier aanwezig zijn. Lease Plan blijft dus de Belgische marktleider met een marktaandeel van rond de 20 procent. In Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje versterkt Lease Plan wel zijn leiderspositie, terwijl het marktaandeel in Italië (waar Arval de grootste is) dankzij de overname flink omhoog gaat.

Dial boekte vorig jaar een nettowinst voor belastingen van 36,2 miljoen euro (1,46 miljard frank). AALH ziet zijn jaarlijkse inkomsten door de overname toenemen tot zo'n 600 miljoen euro (24,2 miljard frank) en zal in de hele wereld zo'n 745.000 wagens beheren, een stijging met 18 procent.

In ons land boekte Lease Plan vorig jaar 9 miljard frank omzet met zo'n 235 medewerkers. De winst voor belastingen beliep 540 miljoen frank.

De sector van de autoleasing volgt de globalisering van andere bedrijfssectoren op de voet. Multinationale ondernemingen streven ernaar om in de hele wereld met één leasingpartner samen te werken en zo gunstige voorwaarden te bedingen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in