PARIJS (reuters) -- Volvo neemt de truckdivisie van de Franse autogroep Renault over. Op die manier wordt de Zweedse groep de tweede vrachtwagenconstructeur in de wereld, na DaimlerChrysler. In ruil wordt Renault voor 15 procent aandeelhouder in Volvo.
Leif Johansson, gedelegeerd bestuurder van Volvo, en zijn collega van Renault, Louis Schweitzer, maakten de beslissing gisteren wereldkundig in Stockholm. Het nieuws komt niet als een verrassing, er waren al eerder berichten geweest over een nakende fusie.
Op de beurs stegen zowel Renault als Volvo.
Analisten verwelkomen de fusie omdat ze Renault de mogelijkheid biedt toch niet helemaal uit de vrachtwagenbranche te verdwijnen, terwijl Volvo de noodzakelijke schaalvergroting verwerft.
Meer nog dan in de autosector is in de vrachtwagenbranche sprake van een snelle concentratiebeweging. Alleen de grootste constructeurs worden in staat geacht de zware investeringen in nieuwe, zuinigere en schonere motoren te dragen.
Volvo zal deze week zijn aandeelhouders toestemming vragen om 15 procent van zijn aandelen terug te kopen en die vervolgens door te schuiven naar Renault. Een formaliteit dit keer, in tegenstelling tot zeven jaar geleden toen aandeelhouders van Volvo een fusie met Renault verwierpen. Intussen heeft Volvo zijn autodivisie al verkocht aan Ford.
Volvo en Renault vullen elkaar geografisch vrij goed aan. Dankzij de Amerikaanse dochter van Renault Véhicules Industrielles (RVI), Mack, zal Volvo zijn marktaandeel op de Noord-Amerikaanse markt verdubbelen. Ook in Zuid-Europa en Noord-Afrika zal Volvo zijn positie verstevigen dankzij de overname van RVI. In Azië sloot Volvo een partnerschap met Mitsubishi, waarin het een aandeel heeft genomen van 19,9 procent.
De waarde van de overeenkomst hangt af van de waarde van de Volvo-aandelen die aan Renault worden overgedragen. Op basis van de huidige beurskapitalisatie van Volvo wordt RVI gewaardeerd op 65 miljard frank.
De aankondiging van de overname van RVI door Volvo komt er op een ogenblik dat Renault een andere strategische alliantie afrondt. In Seoel stemden de schuldeisers van Samsung Motors in met het bod van 24 miljard frank door Renault op 70,1 procent van het Zuid-Koreaanse autobedrijf.
Vorige maand blokkeerde de Europese Commissie de fusie tussen Volvo en het eveneens Zweedse Scania omdat de nieuwe groep te dominant zou zijn geweest op de Scandinavische markt. Sindsdien sloot Scania al een akkoord met Volkswagen.
Het akkoord tussen Renault en Volvo slaat niet op Nissan Diesel, waarin Renault en zijn Japanse partner Nissan Motors ieder 22,5 procent bezitten. Schweitzer verklaarde dat het akkoord met Volvo niet onmiddellijk gevolgen heeft voor de werkgelegenheid.