De m-world WAP-telefoon van Mobistar
©belga

BRUSSEL -- Na gsm-marktleider Proximus pakt ook Mobistar vanaf 28 april uit met mobiele internetdiensten. Telefoonnummers, nieuws- en weerberichten, verkeersinfo en bioscoopkalenders kan je vanaf dan bij Mobistar on line opvragen met een WAP-gsm. Televisiezender VTM, uitgeversbedrijf Tijd en de on line infodienst Scoot leveren de info, maar er wordt ook nog gezocht naar andere partners. Orange lanceert volgende week zijn WAP-pakket.

Dat een gsm vandaag al meer is dan een mobiel apparaatje om te bellen en gebeld te worden, blijkt uit het explosieve aantal sms-berichtjes (short message service) dat nu al wordt verstuurd. Mobistar-klanten alleen al versturen vanop hun telefoon nu al dagelijks 1 miljoen sms-berichten per dag, met soms piekmomenten van bijna 2 miljoen berichten. ,,Dit is gigantisch. Ons businessplan ging uit van 70.000 berichten per dag. In december verstuurden klanten al 1 miljoen berichten per maand, nu zijn het er al evenveel per dag'', zegt Chris Van Roey, communicatiemanager van Mobistar. Het succes met de korte tekstberichtjes toont volgens Mobistar het potentieel aan van nieuwe info- of interactieve diensten op je gsm.

De bezitters van een WAP-gsm -- de voornaamste telecomproducenten hebben hun WAP-toestellen inmiddels op de Belgische markt gelanceerd -- surfen naar de WAP-portaalsite van Mobistar. WAP, het Wireless Application Protocol , is de taal waarmee je via een gsm-netwerk op het Internet kan. Bij Mobistar kan je onder meer on line telefoonboeken, algemeen nieuws en financiële info raadplegen. VTM levert het nieuws, Tijd Beursmedia de financiële gegevens. Ook met infobedrijf Scoot wordt samengewerkt. Voorlopig worden de diensten gratis geleverd, maar vanaf september-oktober zullen de toeleveranciers enkele diensten gaan aanrekenen.

,,Binnenkort komen er financiële transacties bij en gaandeweg zal ook ons informatiepakket diensten voor mobiele bellers uitbreiden'', zegt Dirk Van Bavel, productontwikkelingsmanager bij Mobistar. ,,We zoeken nog partners die ons bruikbare WAP-diensten kunnen aanleveren.'' WAP staat nog maar in zijn kinderschoenen, maar de technologie wordt een reusachtige groei voorspeld. Mobistar zelf heeft 100.000 WAP-telefoons besteld om die te gaan verkopen.

Naast de WAP-diensten breidt Mobistar ook zijn ,,mininieuws'' via de bestaande sms-diensten uit en lanceert het een website mymobistar.be Alle internetinitiatieven worden gecommercialiseerd onder de naam m-world.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in