Paul De Keersmaeker en Hugo Powell van Interbrew heffen het glas
©ap

BRUSSEL - ,,Interbrew trekt nog dit jaar naar de beurs.'' Met die uitspraak maakte de grootste Belgische brouwer gisteren een einde aan jarenlange speculatie in de Belgische en internationale pers. Interbrew wordt de grootste Belgische beursgang ooit, met een geschatte waarde van circa 350 miljard frank.

Bierbrouwer Interbrew, ontstaan in 1987 uit de fusie van Artois en Piedboeuf, heeft volgens analisten een beursgang nodig om zijn leidende rol veilig te stellen in de biermarkt, die in hoog tempo hertekend wordt.

Interbrew maakte gisteren bekend nog dit jaar naar de beurs te gaan; het tekent daarmee voor de belangrijkste beursgang ooit van een Belgisch bedrijf. De waarde van Intebrew wordt geschat op 350 miljard tot 400 miljard frank. Verwacht wordt dat het aandeel op verschillende aandelenmarkten gaat noteren, waaronder Brussel.

,,Alleen het principe van de beursgang is verworven, alle overige details moeten nog uitgewerkt worden'', zei groepsvoorzitter Paul De Keersmaeker gisteren. Interbrew gaat op korte termijn de bankiers kiezen die de verrichting mogen begeleiden. In België hebben onder meer Fortis Bank en KBC Bank van oudsher goede relaties met de brouwer. Toch is de verwachting dat internationale zakenbankiers de belangrijkste rol gaan krijgen.

Door de omvang van de verrichting zal Interbrew meteen in de index van belangrijkste twintig Belgische aandelen opgenomen worden. Een beursgang voor de zomer is haalbaar, maar volgens specialisten niet echt wenselijk omdat die te dicht bij de vakantieperiode zou plaatsvinden. Interbrew heeft de jongste jaren werk gemaakt van een sterke verbetering van de rentabiliteit en een uitgesproken internationale expansie. Interbrew zag zijn nettowinst vorig jaar met 21 procent stijgen, tot 230 miljoen euro (9,28 miljard frank).

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in