ZÜRICH (bloomberg) -- De reputatie van de Zwitserse financier Martin Ebner ligt totaal aan diggelen. De man die in de jaren negentig uitgroeide tot het symbool van de mondige aandeelhouder, wordt nu aangeklaagd voor handel met voorkennis. In een eerste reactie zegt Ebner niet te verstaan waarom klacht tegen hem is ingediend.

Voor de bekendste Zwitserse belegger is het een nieuwe zware tegenslag nadat eerder dit jaar zijn aandelenimperium in elkaar was gestuikt. Ebner was een van de grootste aandeelhouders van Credit Suisse, UBS en ABB. Maar zijn vier investeringsfondsen verloren dit jaar door de voortdurend dalende beurskoersen 1,8 miljard dollar. Gebukt onder zware schulden moest hij in juli zelfs de controle over de fondsen uit handen geven.

Ebner wordt nu aangewreven in 1998 informatie over een herstructurering bij de Italiaanse autobandenmaker Pirelli gebruikt te hebben om een aandelenhandel met voorkennis op te zetten. De openbare aanklager in Zürich stelt voor Ebner een gevangenisstraf van zeven maanden op te leggen.

De bekendste Zwitserse belegger ontkent dat hij misbruik heeft gemaakt van voorkennis over de herstructurering bij Pirelli en wijst erop dat hij geld heeft verloren bij de aandelentransactie waarvoor hij nu vervolgd wordt.

In Zwitserland is handel met voorkennis sinds 1988 strafbaar. Sedertdien werden nog maar twee beleggers veroordeeld.

Nooit eerder werd iemand aangeklaagd wiens bekendheid in de buurt komt van die van Martin Ebner.

De openbare aanklager stelt dat een van de aandelenfondsen van Ebner -- Stillhalter Vision -- een belang van 6,2 procent in de Zwitserse divisie van Pirelli verkocht voor meer dan 350 Zwitserse frank nadat de financier tijdens een gesprek met de top van de bandenmaker had vernomen dat de Italiaanse bandenmaker zinnens was om de aandelen terug te kopen tegen een maximumprijs van 350 Zwitserse frank. Op de dag van de transactie was een aandeel van de Zwitserse Pirelli-dochter 365 Zwitserse frank waard.

Ter zelfdertijd was Ebner op de hoogte van het feit dat Pirelli van plan was om een herstructurering voor zijn beursgenoteerde dochter bekend te maken.

Dat Ebner geen winst haalde uit de voorkennis, heeft volgens de openbare aanklager alles te maken met het feit dat het dumpen van de Pirelli-aandelen de koers gevoelig lager stuurde.