BRUSSEL -- De Franse grootbank BNP Paribas heeft zich verzekerd van een prominente plaats in het aandeelhouderschap van concurrent Crédit Lyonnais. BNP Paribas kwam als winnaar tevoorschijn uit de veiling die de Franse staat zaterdag organiseerde voor zijn belang van 10,91 procent in Crédit Lyonnais.

De Franse overheid had vrijdag onverwacht laten weten haar resterend belang in Crédit Lyonnais zaterdag te zullen verkopen aan de hoogste bieder. BNP Paribas won het pleit, met een bod van 2,2 miljard euro, of 58 euro per aandeel. Dat is bijna 50 procent boven de beurskoers van Crédit Lyonnais vrijdag. Daarmee wordt BNP Paribas eigenaar van een belang van 10,9 procent in Crédit Lyonnais en is het meteen de grootste aandeelhouder.

BNP Paribas gaf de andere bieders Crédit Agricole, AGF en Société Générale het nakijken. Die waren al belangrijke aandeelhouders van Crédit Lyonnais. Lang had het er naar uitgezien dat de bank Crédit Agricole en de verzekeraar AGF het overheidspakket onder elkaar zouden verdelen.

Franse financiële kringen gingen er van uit dat de overheid aanstuurde op een fusie van Crédit Agricole en Crédit Lyonnais. Onderhandelingen daarover tussen de twee instellingen mislukten echter deze zomer. Uiteindelijk besliste de regering zich niet rechtstreeks te mengen in de hertekening van het Franse bankenlandschap en te gaan voor een maximalisatie van de verkoopopbrengst.

Met de intrede van BNP Paribas wordt het dringen in het aandeelhouderschap van Crédit Lyonnais. Daar zitten al een heel aantal financiële instellingen rond de tafel, die allen gebrand zijn op een nauwe samenwerking met de bank: Crédit Agricole (10,5 procent), AGF-Allianz (10 procent), Axa (5,3 procent), Société Générale (4 procent) en Commerzbank (3,9 procent). Het grootste stuk van de overige aandelen zijn verspreid op de beurs.

Voorzitter Jean Peyrelevade van Crédit Lyonnais heeft altijd de onafhankelijkheid van zijn instelling verdedigd en zich verzet tegen de komst van een controle-aandeelhouder. Zaterdag nog zei Crédit Lyonnais in een communiqué elke intrede van een nieuwe aandeelhouder in zijn kapitaal als vijandig te zullen beschouwen.

In Parijse financiële kringen wordt ervan uitgegaan dat een biedoorlog rond Crédit Lyonnais onvermijdelijk wordt. Want wie de controle wil verwerven over de bank, zal een openbaar overnamebod moeten uitbrengen.

BNP Paribas liet al weten dat zijn intrede in het kapitaal van Crédit Lyonnais ,,manifeste mogelijkheden opent voor samenwerking in bankieren voor particulieren, investment banking en fondsenbeheer.''

BNP Paribas, ontstaan uit de fusie van BNP en Banque Paribas, is de grootste Franse bank. Crédit Lyonnais is de nummer vier. De bank telt in Frankrijk 1.800 kantoren en 30.000 werknemers.

De vakbonden bij Crédit Lyonnais zijn niet opgezet met het vooruitzicht van een fusie met een andere bank met een uitgebreid kantoornet. De vakbond CGT beschuldigde er de Franse regering van door haar keuze voor een veiling te spelen met de toekomst van duizenden werknemers.