Beleggers vielen gisteren zowat van hun stoel toen ze hoorden dat 's werelds grootste farmabedrijf Pfizer voor 2000 een omzetverlies van 1 miljard dollar verwacht. Een van de grote oorzaken is de sterke dollar en de zwakte van euro. Bovendien hadden de analisten toch wel een sterke winstgroei verwacht van de cholesterolverlager Lipitor, het belangrijkste geneesmiddel uit de Pfizer-stal.

Het Pfizer-aandeel kreeg meteen na de opening van de Amerikaanse beurs een verlies van bijna 6,5 procent aangesmeerd. En dat ondanks de beter dan verwachte winstprestatie. De kritiek luidde echter dat die winstgroei veel meer te danken heeft aan allerlei kostenbesparingen dan aan de groei van de geneesmiddelenverkoop.

Een dag voordien waren de beleggers nog zeer optimistisch gestemd over Pfizer en de resultaten van het derde kwartaal. Ze duwden de koers meer dan 5 procent omhoog. Een typisch voorbeeld van hoe het vel van de beer verkocht wordt vooraleer hij geschoten is.

De beleggers hadden zich blijkbaar blindgestaard op het winstcijfer alleen. Analisten hadden voordien al becijferd dat de operationele winst per aandeel van het derde trimester fors hoger zou uitkomen dan tijdens dezelfde periode in 1999. En de koersopstoot toonde aan dat een pak beleggers bovendien speculeerde op een nog betere prestatie.

Gisteren maakte Pfizer bekend dat de winst per aandeel 27 dollarcent bedroeg, tegenover 21 dollarcent tijdens het derde kwartaal van 1999. Analisten hadden 25 dollarcent vooropgesteld. De verkoop van Viagra, de cholesterolverlager Lipitor en de bloeddrukregulator Norvasc was beter dan verwacht, luidde de officiële verklaring. Analisten begonnen echter meteen de prestatie van Lipitor te nuanceren.

Pfizer had nog meer goed nieuws in petto. De inpassing van sectorgenoot Warner-Lambert levert een veel grotere kostenbesparing op dan totnogtoe was becijferd. Maar daarmee hadden de beleggers ook al rekening gehouden.

Beleggers zijn de jongste maanden als de dood voor informatie die hen overvalt. En na de overname van Warner-Lambert in juni kwam het omzetverlies toch wel als een verrassing. Vooral omdat Pfizer met die overname ook de hand legde op Lipitor, een cholesterolverlager die een grote toekomst werd en wordt toegedicht.

De top van Pfizer besloot gisteren zijn resultatenbericht wel met een positieve noot. De verwachte winst per aandeel voor het hele jaar werd lichtjes verhoogd van 1 naar 1,01 dollar. En verder verzekerde Pfizer dat zowel in 2001 als in 2002 de winstgroei ten minste 25 procent zal bedragen.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.