Deutsche Post gaat naar de beurs
© ap
FRANKFORT (reuters, bloomberg) -- De Duitse beurs maakt zich op voor één van de grootste Europese beursintroducties van het jaar. De beursgang van maximaal een derde van Deutsche Post kan tot 9 miljard euro (zo'n 360 miljard frank) opleveren. De postgroep verwerft intussen een meerderheidsbelang in het koeriersbedrijf DHL.

Deutsche Post World Net, zoals het Duitse postbedrijf tegenwoordig officieel heet, zou aanvankelijk slechts een kwart van zijn kapitaal op de beurs laten noteren. De beursgang is gepland voor 20 november. Volgens het prospectus zal de Duitse staatsontwikkelingsbank KfW een deel van zijn belang van 50 % verkopen.

Het rechtstreekse 50 %-belang van de Duitse staat komt echter niet in aanmerking voor een beursnotering. De free float , het vrij verhandelbare kapitaal, wordt daardoor gehalveerd tot zo'n 12,5 miljard euro. Dat kan de opname van Deutsche Post in de Dax-beursindex bemoeilijken. Het aandeel zou qua kapitalisatie pas op de 25ste plaats komen in de 30 aandelen tellende index.

In totaal zullen 278,2 tot 319,3 miljoen aandelen te koop worden aangeboden. Via een greenshoe optie kan de plaatsing met nog eens 15 % (47,9 miljoen aandelen) worden verhoogd. KfW bezit in totaal 1,11 miljard aandelen.

De prijs van een aandeel zal volgens een bank uit het plaatsingsconsortium 20 á 24 euro bedragen, waardoor de hele verkoop tot 8,8 miljard euro (355 miljard frank) kan opleveren. De hele groep wordt dan op zo'n 26,6 miljard euro (1.073 miljard frank) gewaardeerd. De officiële prijsvork wordt op 28 oktober gepubliceerd. Deutsche Post hoopt de aandelen voor telkens de helft aan institutionelen en particulieren te verkopen.

In het prospectus staat ook dat Deutsche Post 745 miljoen dollar (35,8 miljard frank) betaalt voor een belang van 25,64 procent in het koeriersbedrijf DHL International. 73 % van dat bedrag zal worden betaald met aandelen van KfW, de rest cash. Daarmee concretiseert Deutsche Post een vroegere aankondiging dat het zijn 25 %-belang in DHL wilde verdubbelen.