De telecomsector en de halfgeleideraandelen speelden gisteren een hoofdrol in de aandelenhandel. In Azië veerde de beurs van Taiwan met ruim vier procent op onder invloed van enkele chipproducenten. UMC en Taiwan Semiconductor Manufacturing stegen dankzij goede kwartaalcijfers met 7 %.

Japan boekte een beperkte winst. De (positieve) aandacht ging in Tokyo naar de autofabrikanten, nadat Toyota over het eerste halfjaar een sterke stijging van de binnenlandse verkoop had bekendgemaakt, met 9,8 %. In Korea was de chipmaker Hyundai Electronics de kampioen met een koerswinst van liefst 15 %. De groep kondigde aan dat ze enkele belangen gaat verkopen, wat de cashflow van het bedrijf zou moeten opkrikken.

In Hongkong werd CyberWorks, Aziës tweede grootste internetbedrijf, het slachtoffer van zijn eigen plannen voor een kapitaalverhoging. Het aandeel speelde 11,5 % kwijt tot 5,75 HK-dollar.

Europa werd voor de tweede dag op rij omhoog gestuwd door de telecomsector. Hoewel de Europese telecomaandelen gemiddeld zo'n 20 % lager noteren dan bij het jaarbegin, staan ze alweer 4 % boven hun dieptepunt van half september. Aanleiding voor het herstel is de magere opbrengst van de Italiaanse UMTS-veilingen.

British Telecom, wiens Italiaanse partner Blu zich uit de veiling terugtrok, veerde gisteren met 9,2 % op. France Telecom steeg met 6,2 %, Deutsche Telekom met 7,59 %, Telecom Italia met 5,6 % en het Finse Sonera met nog maar eens 14 %. De grootste telecomwinnaars zaten echter in Nederland: daar steeg KPN met 11 % na prima cijfers van zijn dochter KPNQwest. Die laatste werd liefst 19 % duurder tot 29 euro.

Ook telecom- en media-aandelen waren in trek, met Nokia (+4,7 %) op kop. Het Franse Dassault Systèmes boekte 5,4 procent winst tot 83,8 euro na goede kwartaalcijfers. De Zweedse machinebouwer Atlas Copco overtrof de winstverwachtingen en werd 12 procent duurder tot 195 kroon.

De Belgische beurs profiteerde niet echt mee van de TMT-revival. De enige techno-aandelen in de Bel-20, Real Software (-3,44 %) en IBA (-5,48 %), verloren verder terrein als gevolg van de twijfels over hun lidmaatschap van de Bel-20. Ook Ubizen, Arinso, Systemat en Telindus stelden teleur met verliezen van 4 á 5 %.

GIB steeg met 6,04 %, dankzij speculatie (of was het voorkennis?) over de financiële herstructurering die na beurstijd werd aangekondigd. Omega Pharma boekte 5,59 % winst dankzij een nieuwe overname.

In de Amerikaanse handel nam de Dow Jones van bij de start een voorsprong op Nasdaq. Industriële en defensieve sectoren hadden de beste troeven in handen. General Electric en Honeywell profiteerden nog na van de eergisteren bekendgemaakte overname. Qwest en Colgate-Palmolive wonnen 4 á 6 % na de bekendmaking van goede resultaten, en Eastman Kodak en AT&T werden beloond voor een aangekondigde herstructurering.

Een zware tegenvaller voor de chipsector was de winstwaarschuwing die National Semiconductor maandagavond laat de wereld in stuurde. Het aandeel speelde zowat een derde van zijn waarde kwijt, en de chipsector stond tegen de middag zo'n 5 procent in het rood.