De kopieertoestellenproducent Xerox gaat niet failliet, zoals de geruchtenmolen enkele dagen geleden deed uitschijnen, maar roept wel alle hens aan dek om dat scenario te vermijden. De groep kondigde gisteren een omvangrijk herstructureringsplan aan dat de jaarlijkse kosten met 1 miljard dollar omlaag moet krijgen tot 4 miljard dollar (190 miljard frank).

De besparingen houden onder meer in dat Xerox alweer personeel aan de deur moet zetten. Hoeveel is nog niet geweten, maar de afvloeiingen zouden ,,vrij groot'' kunnen zijn, aldus het bedrijf.

Daarnaast worden enkele activiteiten verkocht om vers geld in het laatje te brengen. Met name in Azië wordt er fors gesnoeid. Het belang in de Japanse joint venture Fuji Xerox en de Chinese activiteiten gaan de deur uit. Alles samen hoopt de groep met haar uitverkoop 2 tot 4 miljard dollar bij elkaar te harken. Xerox gaat ook op zoek naar partners om zijn Californische research-centrum uit te baten, en naar financiers voor zijn inkjet-printers.

Xerox moest gisteren zijn eerste kwartaalverlies in 16 jaar bekendmaken, maar herhaalde dat het niet in geldnood zit. Het bedrijf beschikt over een kredietlijn van 7 miljard dollar (340 miljard frank) bij de banken.

De groep werd het slachtoffer van intense concurrentie door sectorgenoten zoals Canon, maar slaagde er ook niet voldoende in om te innoveren. Een vorige herstructurering deed Xerox meer kwaad dan goed: de voorbije vijf kwartalen moest de officiële winstverwachting liefst vier keer worden verlaagd. Het aandeel verloor het afgelopen jaar al zo'n 65 % in waarde.

Voorzitster en gedelegeerd bestuurder Anne Mulcahy voorspelde gisteren dat Xerox volgend jaar weer met winst en groeicijfers zou aanknopen. Maar de beleggers willen dat eerst zien voor ze het geloven, ook al vinden de meeste analisten dat het bedrijf eindelijk een belangrijke knoop heeft doorgehakt. In de ochtendhandel ging het aandeel gisteren zo'n drie procent achteruit tot 8,75 dollar.

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.