De aandeelhouders van Blu zeggen dat de groep nog altijd goede vooruitzichten heeft als een operator van bestaande netwerken.

De Italiaanse aandeelhouders van Blu verdedigden maandag hun beslissing de groep terug te trekken uit de Italiaanse veiling voor licenties voor mobilofonie van de derde generatie. Ze onderstrepen dat Blu nog altijd goede vooruitzichten heeft als operator van bestaande mobiele netwerken.

Maar sommige analisten van de sector bleken toch verbaasd over de terugtrekking van Blu. Ze zeggen dat de waarde van de groep daardoor sterk vermindert.

,,Blu is nu veel meer waard voor een van de twee nieuwkomers op de Italiaanse markt voor mobilofonie (de consortia Andala en Ipse) dan voor haar eigen aandeelhouders'', verklaart Uberto Ferrari, analist bij UBS Warburg in Londen.

Hij argumenteert dat de 500.000 klanten van Blu in de mobilofonie van de tweede generatie (gsm) voor de twee nieuwkomers een belangrijke versterking zullen betekenen tegenover de gevestigde spelers zoals Telecom Italia Mobile (TIM) en Omnitel.

Topmensen bij Autostrade, het Italiaanse bedrijf dat de snelwegen beheert en met een belang van 32 procent de grootste aandeelhouder is van Blu, verklaarden dat er geen plannen waren om samen te werken met Andala of Ipse. Autostrade leek duidelijk te willen stellen dat de investeringen in de telefoniesector in de toekomst eerder beperkt gingen zijn.

Autostrade, dat wordt gecontroleerd door de familie Benetton, verklaarde dat het zich meer wou concentreren op de ontwikkeling van zijn kernactiviteit van snelwegen en op nieuwe diensten met betrekking tot de verbinding van diverse transportmiddelen, logistiek en parkings.

Naar verluidt heeft het bedrijf JP Morgan ingehuurd om een koper te vinden voor zijn vast netwerk. Die verkoop zou betekenen dat het bedrijf de telecomsector verlaat. Een bankier schat de waarde van het netwerk op 400 á 500 miljoen dollar.

Enkele experts staan achter de beslissing van Blu. Carlo Alberto Carnevale, expert in de telecommunicatie aan de universiteit van Bocconi, zei dat de strategie van Autostrade en van de andere aandeelhouders van Blu realistisch was. Hij zei dat het geen zin had dat Blu een UMTS-licentie verkreeg.

,,De Italiaanse markt voor mobilofonie is bijna volledig gepenetreerd en wordt voor 90 procent gedomineerd door TIM en Omnitel'', zei hij. ,,Het heeft weinig zin dat Blu miljarden lire uitgeeft aan een UMTS-licentie want het heeft weinig mogelijkheden om zijn klantenbasis uit te breiden.''

Carnevale verklaarde verder dat Ipse en Andala een UMTS-licentie moesten kopen, gewoon om toegang te krijgen tot de Italiaanse markt voor mobilofonie.

Maar hij denkt dat Blu er veel beter aan doet om zich te concentreren op de bestaande mobilofonie.

,,Als je kijkt naar het Japanse DoCoMo zie je dat er voor elke gebruiker van een mobilofoon er nu twee niet-menselijke gebruikers zijn zoals machines en elektrische toestellen. Dat is de toekomst van de mobiele telefonie in Europa. En je kunt die toestellen ook bedienen zonder de mobilofonie van de derde generatie.''

© The Financial Times