LONDEN (belga) -- De Britse Civil Aviation Authority (CAA), de organisatie voor de burgerluchtvaart, overweegt opnieuw minimumafmetingen in te stellen voor vliegtuigzetels in Economy Class. Dit weekend overleed een jonge vrouw aan een trombose na 20 uur in een te kleine zetel te hebben doorgebracht. Volgens de luchtvaartmaatschappijen is het ,,toeristenklassesyndroom'' schromelijk overroepen.

De kerngezonde 28-jarige Emma Christofferson overleed aan een bloedklonter die zich ontwikkeld had tijdens een lange-afstandsvlucht van Sidney naar Londen. ,,Het is nu bijna tien jaar geleden dat de minimumafmetingen werden afgeschaft. Het is tijd om dat opnieuw te evalueren'', verklaarde een woordvoerder van de CAA.

,,Grote mensen passen eenvoudig niet langer in die zitjes'', zei Farrol Kahn, directrice van het instituut voor luchtvaartgeneeskunde in Oxford. Het Britse ministerie van Volksgezondheid maakte maandag bekend dat jaarlijks ,,tientallen'' mensen overlijden aan de gevolgen van langdurige onbeweeglijkheid in een kleine vliegtuigzetel in combinatie met dehydratatie, waardoor het bloed dikker wordt.

Zowel British Airways (BA) als de Australische luchtvaartmaatschappij Quantas wijzen de roep om meer plaats af. ,,Iemand in Business Class, op een tractor of in het theater maakt evenveel kans op het 'toeristenklassesyndroom''', aldus BA. Volgens Quantas zijn lange reizen met bus of trein minstens even riskant.


Amerikanen
Quantas en British Airways bieden, net als Sabena, een reiziger in Economy Class 79 centimeter tussen de rugleuning en de achterkant van de zetel ervoor.

Volgens Sabenawoordvoerder Wilfried Remans is de afstand tussen de zitjes een puur commerciële beslissing. Luchtvaartmaatschappijen willen zoveel mogelijk volk in een toestel krijgen en worden daarin enkel beperkt door voorschriften van de vliegtuigfabrikant. Die bepaalt onder meer hoeveel gewicht per vierkante inch de bodemplaat aankan.

Bij Sobelair staan de zitjes soms slechts 76 centimeter uit elkaar. Swissair en Virgin bieden minstens 81 centimeter. Blijkbaar hebben Amerikanen wat meer plaats nodig want bij American Airlines krijg je tussen 86 en 89 centimeter.