Langzamerhand raakt België af van de reputatie dat de elektriciteitsverbruikers de hoogste Europese stroomtarieven aangerekend krijgen. Uit een recente vergelijking van de elektriciteitsprijzen van de National Ultility Service (NUS) blijkt dat de Belgische stroomprijs begin april zelfs onder het Nederlandse tarief is gedoken.

De studie vergelijkt de stroomprijzen voor een verbruiker met een gemiddeld maandverbruik van 450.000 kilowattuur (kwh) in veertien landen. België blijkt het vierde duurste land. De Belgische elektriciteitsprijs voor deze klantenkategorie bedraagt 2,62 frank per kwh. Italië heeft de duurste kwh-prijs. De Verenigde Staten de op een na duurste. De Nederlandse prijs ligt met 2,66 frank per kwh een fractie hoger dan de Belgische.

De Belgische elektriciteitsprijzen liggen nog wel een stuk boven die van een hele reeks West-Europese landen. De tarieven in Groot-Brittannië, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Spanje liggen zeer dicht bijeen. In deze landen ligt de stroomprijs tussen 2,14 frank en 1,98 frank per kwh.

De prijsvergelijking van de NUS dateert van april 2000. Twee prijsreducties -- eentje op 1 juli en een tweede op 1 januari -- gaan de stroomprijs voor de particuliere verbruikers en de kmo's gevoelig doen dalen.