PARIJS -- Het beveiligingsbedrijf Vasco Data Security heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met Proton World, ontwikkelaar en verkoper van de elektronische portemonnee Proton.

Het akkoord, dat gisteren werd voorgesteld op de kaartenbeurs Cartes 2000 in Parijs, houdt in dat Vasco een draagbare chipkaartlezer op de markt brengt, de Digipass 800, die compatibel is met Proton. De gebruiker van de Proton-kaart kan met de Digipass 800 op een uiterst veilige manier verschillende transacties verrichten.

De Proton-gebruiker moet gewoon zijn elektronische portemonnee in zijn Digipass-schuiven en een pincode intikken om veilige transacties te verrichten, bijvoorbeeld internetbanking. Hij heeft daarvoor geen andere chipkaartlezer, software of terminal meer nodig.

Proton World gaat de Digipass 800 mee commercialiseren naar de 62 eindgebruikers wereldwijd van de Proton-technologie.

De Digipass 800 is een klein toestelletje, nauwelijks groter en dikker dan een betaalkaart. Het heeft een toetsenbord en een klein schermpje. De Digipass bevat de beveiligingstechnologie van Vasco voor 'authenticatie' en digitale handtekening. Meer dan 500 organisaties, waaronder 150 banken, en 5 miljoen eindgebruikers maken al gebruik van de Vasco-beveiligingstechnologie.

,,De alliantie met Proton World opent nieuwe mogelijkheden voor onze huidige Digipass-gebruikers en voor de banken die de Proton-kaarten ondersteunen. De samenwerking met Proton is een eerste voorbeeld van hoe Vasco zijn ervaring in beveiliging aanwendt in nieuwe, sterk groeiende markten'', zegt Jan Valcke, vice-president van Vasco.