Peter Baert
© pb
BRUSSEL -- Het vertrek van Peter Baert als gedelegeerd bestuurder van Concentra is niet zozeer het gevolg van gezondheidsproblemen maar van problemen tussen de familiale aandeelhouders. Zowel de relatie met zijn moeder als met de twee broers en zus zaten fout, zeggen insiders. Volgens Baert zijn dit roddels.

Vorige week maakte Concentra onverwacht bekend dat Peter Baert, voorzitter van het directiecomité en het ,,gezicht'' van Concentra, ontslag nam. Baert trok zich terug uit de operationele leiding van Concentra, maar zou wel in de raad van bestuur blijven zitten. Het persbericht vermeldde dat Baert ontslag nam ,,wegens persoonlijke redenen''.

Bij Concentra liet men verstaan dat Baert (41) met gezondheidsproblemen kampte. Maandagavond gaf Baert in het VRT-programma De Laatste Show een andere versie: ,,De reden voor mijn vertrek is een meningsverschil met de familie'', zei hij. Dieper wilde hij daar niet op ingaan.

Helemaal als een verrassing komt die bekentenis niet. De problemen met de familie rolden al een tijdje over Limburgse tongen. Moeder Tony Baert Martens (71) houdt de teugels nog altijd stevig in handen en wordt door sommigen omschreven als ,,the iron lady''. De relatie tussen moeder en zoon Peter werd niet bepaald als ,,warm'' omschreven.

Zus Sylvie en broers Jan-Peter en Frans lagen ook regelmatig dwars, heet het. Peter Baert zou vooral geprikkeld geweest zijn door het feit dat hij de enige was die full-time met de groep bezig was, die van een klein bedrijf een succesvolle groep had gemaakt met een waarde van ruim 20 miljard frank, en die moest vaststellen dat de familie dit onvoldoende honoreerde.

Peter Baert is minderheidsaandeelhouder in Concentra. Zijn persoonlijke deelneming (vóór de fusie met Imperial Invest) in Concentra was slechts 25 procent. Elk familielid had evenveel zonder onderscheid tussen actieven en niet-actieven.

De bekentenis van Baert in De Laatste Show deed nogal wat stof opwaaien. Het feit dat Baert zei dat de problemen al een jaar aansleepten, deed bij fusiepartner Imperial Invest de wenkbrauwen fronsen. ,,Hij zegt dat hij al een jaar van plan was op te stappen. Dat had hij ons wel wat eerder mogen zeggen'', reageert Fernand ,,Wannes'' Collin, voorzitter van de raad van bestuur van de fusiegroep Concentra Imperial Invest. Collin zegt de zaak op 7 november op een raad van bestuur te willen bespreken met Peter Baert.

De fusie van Imperial Invest, een holding belegd in financiële waarden van de Almanij-groep, en uitgever Concentra hielp het opvolgingsprobleem van Fernand Collin oplossen. Goed een maand na het huwelijk moet Collin vaststellen dat de nieuwe voorzitter van het directiecomité opstapt.

Het vertrek van Baert komt er op een ogenblik dat Concentra zich als beursgenoteerd bedrijf in de grijze zone bevindt. Het bedrijf moest bij zijn indirecte beursgang geen prospectus opstellen omdat Concentra geen notering vroeg van de nieuwe aandelen die bij de fusie gecreëerd werden. Concentra zei op 31 augustus wel dat die notering er later zou komen. In november zou de strategie worden voorgesteld.

,,We houden ons aan die timing'', zei Collin gisteren. Robert Cuppens, net als Willy Lenaers gedelegeerd bestuurder van Concentra, zei gisteren dat Concentra geen zwalpend schip is, maar stevig geleid wordt. ,,Peter Baert blijft in de raad van bestuur.'' Cuppens en Lenaers (ex-Investcotrust, ex-KB private banking) werden op 1 oktober 1999 aangesteld als co-directeuren.

Baert was gisteren zelf geschrokken van de reacties op zijn tv-optreden. ,,De krant De Morgen had geschreven dat ik ziek was en suggereerde een slag van de molen. Dat is compleet uit de lucht gegrepen. Ik heb aan dat tv-programma deelgenomen om de puntjes op de i te zetten. Ik heb nog een hele carrière voor me en kan dergelijke beweringen missen'', zei Baert.

Volgens Baert is er ook geen sprake van ruzie en zijn de familiale relaties goed. ,,Er was enkel een meningsverschil. Ik heb een jaar gewacht op een goede afloop van die kwestie.'' Baert liet doorschemeren dat hij met zijn ontslag een krachtig signaal wou geven dat het hem menens was. Fernand Collin zei gisteren dat, toen Baert hem vorige week inlichtte over zijn ontslag, hij niet te overreden was om te blijven. Ook Cuppens praatte tevergeefs op hem in. ,,Maar het feit dat hij nog bestuurder blijft, geeft aan dat de problemen niet zo diep zitten'', merkt Cuppens op.

Jan-Peter Baert, één van de twee broers, zei gisteren dat de familie steeds achter Peter Baert is blijven staan.