BRUSSEL -- De bekendmaking -- onder embargo -- dat GIB gisterennamiddag een pers- en analistenbijeenkomst zou houden, dreef de koers van GIB gisteren hoger. De marktautoriteit van Euronext Brussel schorste het aandeel pas in de namiddag. ,,We grijpen pas in als de markt niet meer eerlijk en ordentelijk verloopt'', zei een woordvoerder.

GIB Group verwittigde gisterenochtend journalisten en analisten dat later in de namiddag een belangrijke vergadering zou worden gehouden. De top van het bedrijf zou er toelichting geven over de strategie van de groep.

,,Belangrijk en koersgevoelig. Gelieve dus ook deze uitnodiging onder embargo te plaatsen. Ik wil niet dat er straks op de beurs geruchten circuleren'', zei een woordvoerder van GIB. Of hij er vertrouwen in had? ,,Ja,ja, ik vraag me ook af wat de koers gaat doen'', lachte de man.

Even later was het al zover. De koers van GIB ging ongeveer twee euro hoger, een stijging met vijf procent.

Bij Euronext Brussel, dat verantwoordelijk is voor de verspreiding van occasionele (koersgevoelige) informatie, hield men de koers van het aandeel-GIB al enkele uren in de gaten maar werd niet onmiddellijk ingegrepen. Dat gebeurde pas iets na 14.30 uur, GIB noteerde toen zes procent hoger. ,,We zagen dat de volumes plotseling abnormaal stegen waardoor we vermoedden dat er koersgevoelige informatie was gelekt'', zegt een directeur van de marktautoriteit.

Een bedrijf dat de beurs bekendmaakt dat het later op de dag een ,,koersgevoelige mededeling'' zal doen aan pers en analisten, wordt door de beurs onder ,,surveillance'' gezet. De handel mag voortgaan, maar als vermoed wordt dat de handel niet langer eerlijk en ordentelijk verloopt, schorsen we, legt de zegsman uit.

,,Toen we zagen dat de volumes van 11.000 stuks plotseling toenamen tot 35.000 stukken, hebben we ingegrepen.'' Het aandeel werd voor de rest van de namiddag geschorst.

Had de beurs niet preventief moeten schorsen? ,,De beurs dient om aandelen te verhandelen. Anders zou je wel dagelijks een aandeel moeten schorsen en dat komt de werking van de markt niet ten goede.''

Waarnemers merken op dat GIB een speciaal geval is. ,,Het is een speculatief aandeel. De markt vermoedt dat er wijzigingen komen en de minste aanwijzing is voldoende voor speculatie'', zegt een markthandelaar. Bij de beurs merkt men op dat speculeren eigen is aan de beurs. ,,Het is misschien een vies woord, maar het maakt deel uit van de beursrealiteit.''

Op te merken valt dat holdings in tegenstelling tot andere beleggers wel mogen handelen met voorkennis. Zo kocht Cobepa vóór de bekendmaking van de verkoop van GB aan Carrefour aandelen-GIB bij.