© belga
BRUSSEL (belga) -- De nieuwe algemeen directeur van Export Vlaanderen moet werk maken van de samensmelting van Export Vlaanderen met de Dienst Investeren Vlaanderen (DIV) tot Flanders Investment and Trade. Dat zou nog deze legislatuur rond moeten zijn. Zo bleek woensdag bij de voorstelling van Christian Vermeulen door minister van Buitenlandse Handel Jaak Gabriels.

Vermeulen werd vrijdag door de Vlaamse regering benoemd. Hij is 51 jaar en werkte voordien bij het toenmalige Bell Telephone ITT en van 1983 tot 2001 bij Agfa Gevaert. De nieuwe algemeen directeur van Export Vlaanderen legde er de nadruk op dat hij bij beide bedrijven heel wat internationale ervaring heeft opgedaan en gedurende jaren in het buitenland verbleven heeft. Het afgelopen jaar heeft hij naar eigen zeggen nieuwe uitdagingen gezocht. Die heeft hij nu gevonden.

Christian Vermeulen zal tevens het overkoepelend management comité van Export Vlaanderen en de Dienst Investeren Vlaanderen gaan leiden dat de Vlaamse regering eind mei had opgericht. Op termijn moet er één dienst worden uitgebouwd. In een eerste fase moeten beide diensten in Brussel gaan samenwonen en in het buitenland samenwerken. Daarvoor dient een gemeenschappelijk actieprogramma te worden opgesteld.

Gabriels verdedigde woensdag de samensmelting van beide diensten. Het Vlaamse bedrijfsleven kan er volgens hem enkel beter van worden. Gabriels benadrukte dat de dienstverlening voor de ondernemingen gratis zal blijven. Het exportbeleid dient volgens de minister voornamelijk kmo-gericht te zijn. Het zijn immers de kleine en middelgrote ondernemingen die problemen hebben om in het buitenland contacten te leggen.

In de opdracht van de nieuwe algemene directeur staat onder meer dat de netwerken in het binnen- en buitenland resultaatgericht moeten werken. Daarvoor zullen volgens de minister de verschillende posten doorgelicht worden. Eventueel zullen er bepaalde posten gesloten en andere versterkt worden.