Sulzer Medica is een bedrijf dat hulp kan bieden aan mensen die een valpartij hebben gemaakt, maar dezer dagen dondert het aandeel zelf van de beurstrappen.

De Zwitserse maker van orthopedische producten -- de grootste van Europa -- kijkt aan tegen een financieel gat als gevolg van een serie slechte heupimplantaten. Maandag maakte Sulzer Medica bekend dat 1.700 patiënten moesten worden geopereerd om hun implantaat te laten vervangen, dubbel zoveel als aanvankelijk geschat.

Daar komt nu nog bij dat de verzekering van het bedrijf niet alle kosten van die ,,terugroeping'' gaat dekken. Tussen maandag en woensdag verloor het aandeel ruim een derde van zijn waarde.

De problemen komen op een bijzonder vervelend moment. De Zwitserse machinebouwer Sulzer, die 74 % van Medica bezit, wil zijn medische dochter in juli namelijk afsplitsen. De aandeelhouders van Sulzer zullen dan twee aandelen van Sulzer Medica krijgen.

Woordvoerder Markus Niederhaeuser van Sulzer liet al weten dat aan de timing van die operatie niets veranderd wordt. ,,Of we het niet doen of later, maakt geen enkel verschil. De aandeelhouders zullen de gevolgen van de koersdaling sowieso voelen''. Sulzer noteerde woensdag rond 770 Zwitserse frank, de laagste koers in meer dan twee jaar.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.