LONDON (reuters, bloomberg) -- De London Stock Exchange (LSE), de beurs van Londen, wil al in juli naar de beurs gaan om zo klaar te staan voor de verwachte consolidatie in de sector. Maar aan een duidelijk omlijnde groeistrategie ontbreekt het nog altijd, vinden critici.

De 200 jaar oude beurs maakte gisteren bekend dat ze haar aandeelhouders gaat voorstellen het omstreden aandeelhoudersplafond van 4,9 % op te heffen. Daarmee stelt de beurs zich enerzijds kwetsbaar op voor potentiële overnemers, maar maakt ze anderzijds de weg vrij voor een echte beursnotering, waarmee kapitaal kan worden aangetrokken voor overnames. Totnogtoe hadden de aandelen alleen een semi-officiële notering die verzorgd werd door de Britse zakenbank Cazenove.

Waarnemers noemen de beslissing een stap in de goede richting, maar de druk op Clara Furse -- de vrouw die pas drie maanden aan het hoofd van de zwalpende beurs staat -- blijft groot om met een duidelijk strategisch plan voor de dag te komen. ,,Aan een beursnotering moet ook een doelstelling verbonden zijn. Anders ben je gewoon een overnamedoelwit'', reageert Angela Knight van APCIMS, de associatie van kleine brokers die vorig jaar de fusieplannen van Londen en Frankfort dwarsboomde.

Als alles loopt zoals verwacht, zullen de drie grote beurzen van Europa deze zomer op de beurs staan. Voor de Deutsche Börse is dat al sinds februari het geval, en het Frans-Belgisch-Nederlandse Euronext wil nog voor de zomer een notering hebben.

De Amsterdamse woordvoerder Raymond Salet verklaarde gisteren dat Euronext hoogstwaarschijnlijk nog voor de LSE naar de beurs gaat. Een exacte datum wil men nog niet geven, maar waarnemers mikken op eind juni, begin juli.

Met een beursnotering wordt het voor de grote drie makkelijker om eventueel onderlinge fusies aan te gaan. Al is het lang niet zeker dat een dergelijke concentratiegolf op korte termijn op komst is.

Wellicht zal er in eerste instantie gewerkt worden aan de consolidatie van middelgrote en kleine beurzen in Europa, zoals Madrid en Milaan. Maar ook buiten ons continent zijn nog veel vormen van samenwerking en schaalvergroting mogelijk.

Dat was ook ongeveer de boodschap die Furse gisteren probeerde mee te geven in een telefoonconferentie. LSE-voorzitter Don Cruickshank legde dan weer de nadruk op de noodzaak van schaalvergroting in clearing en settlement, de ondersteunende beursfuncties die in Europa nog zeer sterk gefragmenteerd zijn.

De LSE maakte gisteren ook haar jaarresultaten bekend. De operationele winst voor eenmalige elementen steeg met 39 procent tot 57,9 miljoen pond (3,76 miljard frank). De mislukte fusiepoging met de Duitse beurs en de verdediging tegen het vijandelijke overnamebod van het Zweedse OM kostten de LSE vorig jaar liefst 19 miljoen pond (1,23 miljard frank).