Omdat Hemelvaartsdag in veel Europese landen een feestdag is en het begin van een lang weekend, brandde het beursvuur op de meeste plaatsen op een laag pitje. De berichten over de economische groei uit Frankrijk en Duitsland waren de dag voordien ook niet erg opwekkend.

In Brussel ging Interbrew donderdag tot 6,8 procent vooruit, om tegen het slot nog steeds 5,59 procent hoger te noteren op 30,75 euro, bij meer dan twee miljoen verhandelde aandelen. De beleggers apprecieerden het nieuws van de opheffing van het verbod op de overname van Bass, zonder dat ze euforisch werden. Daarvoor is de uiteindelijke afloop van het Bass-verhaal nog te onzeker. De Bel20-index steeg met 0,66 procent tot 2.820,99 punten.

Dexia was het tweede meest verhandelde aandeel met 121.415 aandelen en 21,565 miljoen euro, gevolgd door Fortis (633.592 aandelen en 18,613 miljoen euro), KBC (405.339 aandelen en 17,738 miljoen euro) en Delhaize (147.412 aandelen en 9,489 miljoen euro).

In Frankfort was er vooral animo buiten het beursgebouw, waar 150 mensen van vakbonden en religieuze groeperingen protesteerden tegen beurshandel op Hemelvaartsdag, een wettelijke feestdag. Binnen ging het er veel kalmer aan toe, met een verhandeld volume dat amper een derde bedroeg van dat op een normale werkdag.

De Franse waarden werden getrokken door TotalFina, dat 1,4 procent vooruit ging dank zij de stijging van de oliefutures in New York. Ook L'Oréal, een van de sterkste verliezers totnogtoe dit jaar, klom 1,5 procent. Een vedette van de eerste maanden van het jaar, PSA Peugeot Citroën, verloor dan weer 2,1 procent.

Amsterdam ging gisteren nog verder achteruit nadat woensdag steraandeel Philips al 5,9 procent had moeten prijsgeven. Gisteren ging er nog eens 1,7 procent af. In het zog van de Eindhovense trots gingen gisteren ook andere technologiewaarden achteruit.

Ook in Tokyo zetten de producenten van halfgeleiders, zoals Tokyo Electron en Samsung Electronics, de negatieve toon. Woensdag had een rapport in de VS voorspeld dat de verkoop van chips in Amerika met een kwart zou dalen.

In de VS leed de markt onder de politieke onzekerheid, nu de Republikeinen van president Bush hun meerderheid in de Senaat kwijt zijn. Bovendien bleek dat de verkoop van nieuwe huizen in april tot op het laagste peil in vier jaar was gezakt. Totnogtoe hield de huizenmarkt goed stand in het klimaat van economische groeiverraging.

  • Wat doen de beurzen nu ?
  • www.beurs24.be toont het u
  • www.beurs24.be , de beurssite van De Standaard en European Investor.