Na de winkelstraat verovert Zara nu ook de beurs. Het aandeel van Inditex, de Spaanse eigenaar van het modeconcern, maakte woensdag een geslaagd debuut in Madrid.

Op de eerste dag ging de koers naar 18 euro, 22 % meer dan de intekenprijs van 14,7 euro. De beurswaarde van Inditex beliep daarmee zo'n 450 miljard frank. Gisteren klom het aandeel verder naar 18,4 euro.

De intekeningen op de introductie waren een gigantisch succes, zeker als je rekening houdt met het zwakke beursklimaat. Er waren voor 55 miljard euro orders geplaatst, terwijl er slechts voor 2,4 miljard euro aandelen werden aangeboden. Heel wat beleggers probeerden dan ook op de beurs wat stukken bij te kopen.

Zij worden dan mede-eigenaar van een groep die 1.080 winkels telt in 33 landen, en die winstgevender is dan zijn grote concurrenten. Inditex haalde vorig jaar een winstmarge (winst gedeeld door omzet) van 9,9 %, tegenover 6,4 % voor het Amerikaanse Gap en 8,4 % voor het Zweedse Hennes & Mauritz (H&M).

Die leiderspositie verklaart het stevige prijskaartje dat de beleggers bereid waren te betalen: 35 keer de winst per aandeel van 2000. Bij Gap ligt de koers-winstverhouding op 33. Ondanks de verzwakkende economische groei in Europa zou Inditex dit jaar nog 150 á 200 nieuwe winkels moeten openen. Vlaggenschip Zara levert 78 % van de omzet van 2,6 miljard euro (105 miljard frank), maar Inditex is ook eigenaar van vier kleinere ketens, waaronder Pull & Bear en Massimo Dutti.

De beursgang heeft in Spanje alvast enkele nieuwe miljardairs gemaakt. Stichter-eigenaar Amancio Ortega vangt zowat 1,25 miljard euro (50 miljard frank) voor de verkoop van ongeveer 14 % van de aandelen. Ortega en enkele dichte familieleden verkochten samen 23 % van het kapitaal via de beursintroductie. Daar kwam woensdag nog eens 3,5 % bij na de lichting van een green shoe -optie, om de grote vraag naar het aandeel op te vangen..

Ortega begon zijn zaak in 1963 als verkoper van badjassen. Intussen is zijn bedrijf het symbool van vooruitgang geworden in de wat achtergestelde Spaanse kuststad La Coruna. Daar is het centrale distributiecentrum van Zara gevestigd, vanwaar twee keer per week 449 winkels in de hele wereld bevoorraad worden.

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.