BRUSSEL -- Virgin Express leed afgelopen kwartaal een verlies van 3,79 miljoen euro, ruim 1,5 miljard frank. In het eerste kwartaal vorig jaar werd nog een verlies geleden van 13,78 miljoen euro.

De tweede luchtvaartmaatschappij in België zit daarmee naar eigen zeggen op schema om dit jaar uit de rode cijfers te raken.

De terugtrekking uit de chartermarkt en de stopzetting van onrendabele vluchten, zoals naar Berlijn, werpen vruchten af. De inkomsten uit lijnvluchten stegen met 2 procent, terwijl de aangeboden zitplaatsen-kilometers met 23 procent daalden. De bezettingsgraad steeg met 8,9 procentpunt tot 74,4 procent, de omzet per passagier per kilometer lag 15,5 procent hoger.

Dat er niettemin nog verlies werd geleden, schrijft Virgin Express toe aan de stijging van de dollar en de aanhoudend hoge olieprijzen. Als de dollar en de olie niet verder stijgen, acht Virgin Express een break-even resultaat op het einde van het jaar haalbaar.

De grootste onzekerheid is de toekomst van Sabena, aldus Virgin Express. Nieuwe overheidssteun aan Sabena zou de leefbaarheid van een onafhankelijke luchtvaartsector in ons land bedreigen. Virgin Express zal niet nalaten die visie duidelijk te maken aan de Belgische regering en de Europese Commissie.