De Post
©pvb
BRUSSEL (reuters, eigen berichtgeving) -- Woensdagmiddag meldde de Europese Commissie dat ze een formeel onderzoek is gestart tegen De Post wegens overtredingen op de anti-concurrentiewetgeving. Op zich weinig spectaculair, ware het niet dat enkele uren later het bericht volgde dat die mededeling een vergissing was.

,,De Commissie betreurt de vergissing en excuseert zich voor alle ongemakken bij het betrokken bedrijf en de pers'', luidde de tekst van de tweede mededeling. De Commissie opent zowat iedere week onderzoeken naar vermeende overtredingen op de concurrentiewetgeving. Zodra de betrokken lidstaat daar officieel van op de hoogte is gesteld, volgt een mededeling.

Dat die mededeling enkele uren later wordt ingetrokken, is minder gebruikelijk. Op de Commissie kon gisteren geen verduidelijking bekomen worden. Een verklaring zou kunnen zijn dat de diensten van de bevoegde commissaris meenden dat die zaak zonder problemen woensdag, op de bijeenkomst van het collega van commissarissen, zou worden goedgekeurd en alvast het persbericht lieten verspreiden, terwijl de goedkeuring niet kwam.

Theoretisch is het mogelijk dat er inhoudelijke moeilijkheden waren, maar in praktijk zal men in zo'n geval niet van tevoren al een persbericht maken. Waarschijnlijker is dat er sprake was van een overladen agenda of van vormvereisten waaraan niet was voldaan. In dat geval kunnen we één van de komende weken een onderzoek verwachten.

Woordvoerder Fred Lens van De Post wilde geen commentaar geven omdat er nog geen enkel officieel document van de Commissie was ontvangen. Volgens het eerste, en dus ingetrokken persbericht, zou De Post kortingen toestaan op de klassieke brievenpost, waar ze een monopolie heeft, aan klanten die ook op De Post een beroep doen voor grotere zendingen, waar concurrentie bestaat.

Volgens de Commissie bedreigen dergelijke praktijken de concurrentie in marktsegmenten waar concurrentie wettelijk is toegelaten.