BRUSSEL -- Op verschillende Europese markten en in de Verenigde Staten hebben gisteren technologie-, media- of telecombedrijven hun beursintroducties afgeblazen. De nog maar eens zware val van Nasdaq dinsdagavond met 6 procent zorgt voor paniekvoetbal. De Belgische technologiebedrijven die een beursgang in het vooruitzicht hebben gesteld, wachten voorlopig wat bang af. Gisterenavond kort voor sluitingstijd tekende de Nasdaq wel een winst van 3 procent op.

Tot gisteravond laat was het bij het Gentse technologiebedrijfje Tele Atlas topberaad of de eerste beursnotering, gepland voor vandaag, op de Duitse Neuer Markt, al dan niet zou doorgaan. De nervositeit illustreert perfect het sentiment waar technologiebedrijven wereldwijd mee worstelen.

Op diezelfde Neuer Markt, die sinds 16 mei maar liefst met een vijfde in waarde is gedaald, gaven er gisteren alvast nog maar eens twee nakende beurskandidaten de brui aan. Het Nederlandse gegevensopslagbedrijf Aeco en ook het Amerikaanse Blaxxun Interactive, een bedrijfje dat software ontwikkelt voor virtual reality , bliezen hun operatie af. Op de Londense markt was het Opal Telecom, een telecomoperator voor kmo's, die moest inbinden. De beursintroductie van Egg, de Britse internetbank, gaat voorlopig wel nog door maar wordt ,,van uur tot uur'' geëvalueerd. In Frankrijk heetten de slachtoffers Medcost en Business Interactif, twee internetconsultants.

In eigen land valt de verlenging op van de inschrijvingsperiode van Flanders Language Valley Fund, op zijn minst een teken aan de wand dat de appetijt bij de beleggers voor het risicokapitaalfonds niet zo groot is. Het Zaventemse telecom- en informaticadienstenbedrijf IP Globalnet besliste gisteren met zijn begeleidend bankenconsortium om er alsnog alles aan te doen om toch voor de zomer naar Easdaq te gaan, aldus gedelegeerd bestuurder Rudi Mattheus.

De technologiecorrectie wijst er wel op dat de blinde interesse van institutionele investeerders en financiers voor technologie voorbij is. Op zich niet ongezond. ,,Vóór de correctie werd een bedrijf naar de beurs gebracht tegen een waardering die geen rekening meer hield met prijs-winst of prijs-cashflowratio's. Er werd alleen nog vergeleken met de beurskoers van vergelijkbare bedrijven uit die sector'', zegt Mark Janssens van zakenbank Petercam. ,,Dat is voorbij en komt wellicht niet zo snel meer terug. Het feit dat grote internetintroducties als T-Online of Chello toch doorgingen tegen een veel lagere waardering dan oorspronkelijk vooropgesteld, wijst erop dat ook zij geloven dat die vaak irreële waarderingen niet zo snel meer zullen terugkomen.''

Toch denkt Janssens dat de TMT-bedrijven daardoor niet noodzakelijk meteen in moeilijkheden komen. ,,Het toont natuurlijk wel hoe kwetsbaar een bedrijf is als je enige geldbron de markt is. Maar de structurele factoren blijven gunstig. De overheidsschuld wordt afgebouwd en daardoor komt er meer particulier spaargeld vrij voor de aandelenmarkten. Een deel daarvan zal zeker naar die groeisectoren blijven gaan.''

Zowel Kurt Staelens van internetboekenverkoper Proxis, die een beursintroductie voor het najaar in het vooruitzicht stelt, als Rudi Mattheus van IP Globalnet houden zich sterk. Proxis haalt momenteel geld op bij de bestaande aandeelhouders en die kapitaalverhoging heeft volgens Staelens niet te lijden onder de correctie. ,,We slagen er ook in om bij onze kapitaalverhoging nieuwe financiële investeerders aan te trekken. De mislukking van Boo.com of andere internetbedrijven heeft niets met ons te maken. Die bedrijven gaven irrationeel geld uit aan marketing, wij hebben een businessplan met een realistische positieve cashflow op middellange termijn.'' Proxis wil zijn on line boeken- en cd-verkoop uitbreiden met andere producten en ook van de Benelux uitbreiden naar Frankrijk en Duitsland. ,,We zitten in een sector waar je gedoemd bent om te groeien. Als we dit najaar niet kiezen voor een beursintroductie, dan zal het voor een fusie of verkoop zijn'', zegt Staelens, die stelt dat het bedrijf ondanks zijn marketingkosten geen cash -probleem heeft.

IP Globalnet is slechts bereid om zijn beursgang tot na de zomer uit te stellen als de marktvoorwaarden ,,extreem slecht'' zouden zijn. Mattheus houdt vol dat hij een dossier heeft dat sterk genoeg is om beleggers ook in mindere ,,hype'' tijden te overtuigen. ,,We hebben pas een kapitaalverhoging achter de rug. Het is niet omdat we behoefte hebben aan cash dat we zo snel naar de beurs moeten. Wel om liquiditeit te creëren en om medewerkers te kunnen motiveren met een aantrekkelijk aandelenoptieplan'', luidt het officiële commentaar. Afwachten of die aandelenopties werkelijk zo aantrekkelijk zullen zijn, als beleggers de handen blijven afhouden van technologie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in