BRUSSEL -- In een markt die gedomineerd wordt door schijnbare paniekreacties en een gebrek aan liquiditeit, klampen technologiebeleggers zich vast aan elk stukje houvast. Met name de koersen van de allergrootste techno-namen worden in de hele wereld scherp in de gaten gehouden.

Maandag lukte het niet dankzij een laat en indrukwekkend koersherstel, maar dinsdag zakte de Amerikaanse beurs Nasdaq dan toch naar een nieuw dieptepunt in de twee maanden oude verkoopgolf. Volgens technische analisten is dat een slecht teken en kan de index makkelijk verder zakken tot 3.000 á 2.900 punten.

Maar kortetermijnvoorspellingen maken is in deze markt een schier onmogelijke opdracht. De eensgezindheid onder de beleggers is ver zoek. In afwachting van hard nieuws en een duidelijke trend in de markt, houden veel beleggers zich afzijdig wat tot illiquiditeit en enorme koersschommelingen leidt. Zowel maandag als dinsdag maakte de Nasdaq Composite Index in de sloturen bewegingen van meer dan 5 %.

Het enige houvast lijken voorlopig de koersen van de allergrootste techno-aandelen. Ook zij liepen averij op in de techno-crash, maar minder dan het gemiddelde Nasdaq-aandeel. De jongste dagen bevinden ze zich echter in het oog van de storm. De vijftien drukst verhandelde aandelen van dinsdag waren allemaal techno-kleppers die in het rood doken: Cisco, Oracle, Microsoft, Intel, Sun Microsystems enzovoort.

Analisten gaan ervan uit dat de technologiesector pas kan herstellen wanneer die leidende aandelen een bodem hebben gevonden, maar de vraag is waar die bodem ligt. Cisco Systems en Sun Microsystems bijvoorbeeld konden de jongste dagen standhouden rond 50 en 70 dollar, het niveau van hun ,,200-daagse gemiddelde'' -- de gemiddelde koers van de afgelopen 200 dagen. Technische analisten beschouwen dit als een cruciaal niveau: kunnen ze hier standhouden, dan is er mogelijk beterschap in zicht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in