BRUSSEL -- De Europese beleggers keken gisteren opnieuw machteloos toe hoe hun favoriete aandelen de dieperik ingingen. De technologie- en telecomwaarden die tot drie maanden geleden nog het mooie weer maakten, staan nu lager dan bij het begin van het jaar.

De aanleiding voor het bloedbad was de koersduik die de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq dinsdagavond maakte. In amper twee uur verloor de markt toen zo'n zes procent in waarde. De Europese verliezen waren gisteren ongeveer even groot: de Easdaq-index ging 7,4 procent in het rood en op de ,,nieuwe markten'' van Frankfort en Parijs bedroeg het verlies 4,9 en 6,9 procent.

De winst die de Europese ,,TMT-aandelen'' (technologie/media/telecom) sinds nieuwjaar boekten, is nu helemaal weggesmolten. Dat blijkt uit een analyse van de drie betreffende deelindexen van de Europese beursindex Dow Jones Europe Stoxx. Kijken we slechts drie maanden achterom, dan zijn technologie (-17 %), telecom (-29 %) en media (-33 %) zelfs de slechtst presterende sectoren in Europa.

Maar alles is relatief: wie precies een jaar geleden zijn geld in deze aandelen stopte, houdt nog altijd de best mogelijke rendementen over (ruim 30 % in media en telecom, en zelfs 94,5 % voor technologie). De cijfers illustreren hoe enkele veelbelovende economische sectoren op de beurs aanleiding hebben gegeven tot een onhoudbare, speculatieve zeepbel.

Gisteravond, kort voor de Amerikaanse beurzen sloten, leek er wel enigszins beterschap in zicht. Na een wispelturige ochtendsessie dook de Nasdaq ruim 3 % omlaag. De index herstelde daarna om kort voor sluiten een winst van bijna 3 % op te tekenen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in