Afgelopen dinsdag maakte EMI bekend dat sommige van zijn resultaten waren gezakt door een daling van het marktaandeel in Noord-Amerika. Die daling komt de Britse muziekgroep waarschijnlijk gelegen. EMI zoekt namelijk de goedkeuring van de concurrentie-autoriteiten voor zijn fusie van 20 miljard dollar met het Amerikaanse Warner Music.

De verkoop in dit jaar, van januari tot maart, steeg van 2,91 miljard pond tot 2,97 miljard pond. EMI schept wel op over de meer dan 2 miljoen albums die het verkocht van Britney Spears en Tina Turner, maar de echte ster de Japanse tiener Utada Hikaru. Haar album First love werd 4,8 miljoen keer verkocht.

EMI en Warner zijn van plan om een 50-50 joint venture te creëren voor hun muzikale belangen. Analisten suggereren dat deze joint venture wereldwijd een marktaandeel van 27 procent zou kunnen halen.

Ze hebben documenten ingediend bij concurrentie-autoriteiten in Washington en Brussel. Er zijn ook in vele andere landen antitrust-onderzoeken aan de gang.

Maar de jongste cijfers, die aantonen dat het marktaandeel van EMI in Amerika van 12,3 naar 9 procent valt, zouden sommige problemen rond de fusie met Warner verzachten. Warner geeft ook de albums van Madonna, Cher en Alanis Morissette uit.

De voorzitter van EMI, Eric Nicoli, zei dat de groep van plan was om ,,binnen enkele dagen'' bijkomende informatie over de deal vrij te geven en om in juni een vergadering van de aandeelhouders te houden om over de deal te stemmen.

Ken Berry, die de muziekafdeling runt, zegt dat hij verwacht dat EMI het dit jaar weer beter gaat doen in Amerika. De Amerikaanse afdeling tilde de bedrijfswinst met 7 procent op tot 195,1 miljoen pond, terwijl de muziekuitgeverij met 9,1 procent steeg tot 95,5 miljoen pond.

EMI zei dat het had geïnvesteerd in ongeveer vijftien nieuwemediabedrijven. Het heeft daarbij de inhoud van de muziekafdeling ingebracht in ruil voor minderheidsbelangen in bedrijven die nu tientallen miljoenen pond waard kunnen zijn.

De aandelenkoers van EMI weerspiegelt het matige enthousiasme over de voorwaarden van zijn fusie met Warner Music. Nadat de deal was aangekondigd, daalde de koers onmiddellijk.

© The Financial Times

Dossiers De Standaard Online

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in