ZÜRICH (bloomberg) -- De Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swissair reageert ,,zeer bezorgd'' op de opzegging door Duitsland van een akkoord dat het af- en aanvliegen van vliegtuigen op de luchthaven Kloten nabij Zürich regelt. Swissair, partner van Sabena, is de grootste klant op Zürich.

Duitsland zegde een zestien jaar oud akkoord op, waardoor het volgend jaar vervalt. Zürich ligt niet ver van de Duitse grens, zodat een deel van de vluchten van en naar Zürich boven Duits grondgebied vliegt. Duitsland zou willen dat dat aantal vluchten gehalveerd wordt.

Volgens Swissair is dat onmogelijk zonder de ontwikkeling van Zürich als zijn ,,hub'', of knooppunt, te schaden. De Zwitserse maatschappij merkt op dat nu al zo weinig mogelijk boven Duits grondgebied wordt opgestegen, waardoor Duitsland van de grootste hinder gespaard blijft. Swissair wil in geen geval dat de beperkingen voor Zürich strenger zouden zijn dan voor Duitse luchthavens.

De exploitant van de luchthaven van Zürich, Unique Zürich Airport, maakt zich sterk dat het alle vluchten kan afleiden over Zwitsers grondgebied. Dat dreigt dan weer slecht te vallen bij de lokale bevolking. Nu al ziet Unique zich genoodzaakt een vermindering van het aantal nachtvluchten voor te stellen om de relaties met de omwonenden te verbeteren.

De inwoners van het kanton Zürich stemden vorig jaar in met een gedeeltelijke privatisering van de luchthaven.

De kantonnale overheid in Zürich hoopt dat de luchthaven op die manier beter kan concurreren met luchthavens in het buitenland.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in