ANTWERPEN -- NMBS-topman Etienne Schouppe heeft gisteren officieel de nieuwe onderhoudswerkplaats voor locomotieven geopend in de spoorhaven aan Antwerpen-Noord. In de werkplaats werken 350 mensen. Dat aantal kan nog met een vijftigtal personen toenemen. Het gaat om een investering van zowat 1,2 miljard.

Het vroegere onderhoudscentrum bevond zich aan Antwerpen-Dam en verhuisde eind maart naar het strategisch meer gunstig gelegen Antwerpen-Noord, midden in het havengebied. Dat kadert in het plan van de NMBS om het onderhoud van het treinmaterieel te reorganiseren en rationaliseren.

,,De werkplaats beschikt onder meer over toegangsplatformen, zodat het personeel gemakkelijk onder en op de locomotieven kan werken. Daarnaast hebben we ook een nieuwe reinigingsinstallatie die aan de verschillende types van locomotieven kan worden aangepast'', legt Guy Blancquart, chef van de werkplaats Antwerpen-Noord, uit.

Gedelegeerd bestuurder Etienne Schouppe benadrukte tijdens zijn toespraak de noodzaak van grote investeringen in onderhoudswerkplaatsen. ,,Het autoverkeer zit meer en meer in de knoei. Er moet een oplossing komen. En die kan door ons worden aangereikt. Daarvoor moeten we wel de kwaliteit en kwantiteit van het transport van personen en van goederen substantieel verhogen. En de kwaliteit van het transport staat of valt met het onderhoud van het materieel.''

Zoals de plannen nu voorliggen, gaat de werkplaats Antwerpen-Noord tegen 2010 de onderhoudswerkzaamheden van 30 procent van het locomotievenpark voor zijn rekening nemen.

  • De locomotievenwerkplaats Antwerpen-Noord is op zaterdag 27 en zondag 28 mei toegankelijk voor het publiek tijdens het havenfeest Portival. Uit veiligheidsoverwegingen mogen bezoekers geen eigen vervoer gebruiken. Op zaterdag tussen 13 en 16 uur vertrekt om het halfuur een trein vanuit Berchem. Op zondag vertrekken gratis bussen tussen 10 en 17 uur bij de Portivalexpo aan het Kattendijkdok.
  • Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

    Meld je aan en lees gratis ›

    Vul je e-mailadres en wachtwoord in