DEN HAAG (anp) -- Verscheidene Nederlandse transportbedrijven eisen een schadevergoeding van 19 miljoen frank van de oliemaatschappijen. Op die manier willen zij de steeds verder stijgende dieselkosten op de olieconcerns verhalen.

In totaal hebben zich ongeveer vijftien ondernemingen gemeld bij de officier van justitie in Rotterdam. Volgens de koepel van transporteurs, het Koninklijk Vervoer Nederland, dreigen veel transportbedrijven door de torenhoge prijzen in de problemen te komen, nu de resultaten in de sector toch al sterk onder druk staan. De organisatie verwacht dan ook dat de claim nog verder oploopt, waarschijnlijk tot ettelijke tientallen miljoenen. Sinds januari van dit jaar zijn de kosten volgens KNV mede door de hoge brandstofprijzen al met zo'n 6 procent gestegen.

Vorig jaar september kondigde justitie aan te onderzoeken of de grote oliemaatschappijen zoals Shell en Esso onderling prijsafspraken hebben gemaakt.

Dergelijke afspraken zijn wettelijk verboden. Het Nederlandse parket heeft nog steeds niet besloten of het overgaat tot vervolging van de oliebedrijven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in