Een tankende dame
©fdm

BRUSSEL -- Wie denkt dat er zoiets bestaat als een eendrachtig autofront, moet zijn mening herzien. Terwijl de ene automobilistenclub, Touring, via een petitie een verlaging van de belastingen op brandstof wil afdwingen, pleit VAB, die andere grote automobilistenvereniging, voor verstandiger maatregelen.

In haar maandblad steekt Touring een petitie om te protesteren tegen de aanhoudende stijging van de brandstofprijzen. ,,Het is genoeg geweest'', klinkt het kordaat. ,,De automobilist betaalt zich momenteel blauw aan taksen op benzine. Per liter loodvrije super moeten we meer dan 28 frank taks afstaan aan de staatskas.''

De grootste automobilistenclub van het land wil daarom haar 900.000 leden het recht geven te reageren op ,,de waanzinnige prijzen die zij vandaag aan de pomp moeten betalen''. De verzamelde handtekeningen zullen worden overhandigd aan de bevoegde ministers.

Concurrent VAB zegt het niet met zoveel woorden, maar vindt de oproep van Touring onzinnig, om niet te zeggen dwaas. ,,Een algemene verlaging van de brandstofprijzen maakt politiek geen kans en zou bovendien het signaal geven dat het autogebruik moet worden aangemoedigd'', zegt VAB-woordvoerder Maarten Matienko.

De VAB pleit daarentegen voor een selectieve verlaging van de verkeersbelasting op wagens met beperkte vermogens en/of auto's die op milieuvriendelijke brandstoffen rijden. Ook kan worden geïnvesteerd in fietsinfrastructuur, zodat korte afstanden meer met de fiets worden afgelegd. ,,De overheid moet het gebruik van de auto niet aanmoedigen, maar wel de drempel verlagen voor de aankoop van een milieuvriendelijke wagen'', aldus VAB.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in