BRUSSEL -- De verzekeringsgroep Fortis AG neemt de vastgoedmaatschappij Bernheim-Comofi over. Daardoor komt Bernheim-Comofi, dat door Albert Frère in 1998 was verkocht aan de Amerikaanse groep Security Capital, opnieuw in Belgische handen.

Voor de overname betaalt Fortis AG 525 miljoen euro in contanten. Bernheim-Comofi is actief als vastgoedbeheerder voor derden, met de divisie Bernheim Asset Management, en is ook een belangrijke projectontwikkelaar in België, via het filiaal Bernheim Real Estate Development. Daarnaast bezit Bernheim-Comofi ook een participatie van 85 procent in Interparking, eigenaar van 263 parkeergarages in 79 steden. De vastgoedportefeuille van Bernheim-Comofi is 1 miljard euro waard.

Volgens Jozef De Mey, voorzitter van Fortis AG, biedt de overname de verzekeringsgroep de mogelijkheid haar vastgoedbeleggingen te diversifiëren. Fortis is een van de grootste vastgoedbeleggers van het land, met vooral kantoorgebouwen en winkelpanden. Fortis AG beheert de vastgoedportefeuille van de Fortis-groep in België -- van verzekeraar Fortis AG, van Fortis Bank en van FB Verzekeringen -- die 3 miljard euro waard is.

Bernheim-Comofi, een van de oudste Belgische vastgoedgroepen, was tot in 1998 de vastgoedmaatschappij uit de Groep Brussel Lambert van de Waalse financier Albert Frère. Ook de verzekeraar Royale Belge was een belangrijke aandeelhouder van Bernheim-Comofi. Maar toen Albert Frère op het einde van de jaren tachtig zijn imperium stroomlijnde, werd ook Bernheim-Comofi in de etalage gezet. De groep kwam uiteindelijk in Amerikaanse handen terecht: Security Capital Global Realty kocht Bernheim-Comofi voor 383 miljoen euro.

Fortis verwacht dat de transactie in mei kan worden afgerond.