De beurs keek de voorbije dagen met enige spanning uit naar de resultaten van Nokia. En de Finse wereldmarktleider in de verkoop van mobiele telefoons stelde, gelukkig voor de beurs, niet teleur.

Tussen oktober en december daalde de winst (voor belastingen en uitzonderlijke resultaten) wel tot 1,63 miljard euro, tegenover 1,77 miljard een jaar eerder. Maar dat was toch een stuk beter dan verwacht: 24 eurocent per aandeel, tegenover een consensusverwachting van 20 cent. De ijzersterke verkopen in de kerstperiode zaten daar voor veel tussen.

Na de bekendmaking van de resultaten gisterochtend steeg de koers van Nokia met 10 procent. De groep liet voorts weten dat de kwartaalomzet daalde met 5 procent, tot 8,79 miljard euro.

Voor het lopende kwartaal houdt Nokia het op een omzetdaling van 6 á 10 procent tegenover een jaar geleden, en een winst per aandeel van 15 á 17 eurocent. Maar de belangrijkste boodschap was dat voor de rest van het jaar een verder herstel van de winstmarges voorspeld wordt. Nokia blijft daarom bij zijn doelstelling om dit jaar een omzetstijging van 15 procent te halen. Dat is een stuk optimistischer dan concurrenten als Motorola of Ericsson, dat trouwens vandaag met cijfers naar buiten komt.

Nokia heeft naar eigen zeggen een voetje voor dankzij een sterke merknaam, een ruim productengamma en een klemtoon op kostenefficiëntie. De operationele winstmarge is met 18,1 procent de hoogste in de sector. Voor de gsm-afdeling is dat zelfs 22 procent, en de bedrijfsleiding denkt dit te kunnen aanhouden met de lancering van nieuwe hebbedingetjes, zoals gsm's met kleurenschermpjes.

Nokia haalde over heel 2001 naar eigen zeggen een marktaandeel op de gsm-markt van 37 procent, tegenover 32 procent in 2000. Dit jaar denkt de groep 420 á 440 miljoen zaktelefoontjes te kunnen slijten.

Toch denken analisten dat het bedrijf hard zal moeten knokken om zijn beloften waar te maken. ,,Nokia zal zijn voorspellingen misschien moeten bijschaven, gezien zijn ambitie in een zwak economisch klimaat'', zegt analiste Susan Anthony van Crédit Lyonnais.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.
  • U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig