Het duo Nokia-Greenspan vormde gisteren een sterke tandem op de beurs. De gsm-fabrikant met goede cijfers en vooruitzichten, de centrale bankier met sussende woorden over het economisch herstel.

Azië sloot te vroeg de deuren om daarvan te profiteren en kende een vrij rustige dag. In Japan deden vooral de automakers het goed, dankzij een stijging van de dollar tegenover de yen. Daardoor worden hun buitenlandse inkomsten meer waard. Toyota Motor steeg met 3,8 procent tot 3.550 yen. Honda Motor dikte 2,3 procent aan tot 5.340 yen. De Koreaanse beurs tekende een stevige twee procent winst op. Hyundai, de grootste automaker van het land, werd 8 procent duurder tot 31.000 won.

Europa was erg blij met de optimistische vooruitzichten van Nokia, temeer omdat dat bedrijf normaal gezien vrij voorzichtig is met zijn voorspellingen. Ook de toespraak van Greenspan kwam nog op tijd om de beurs een duwtje in de rug te geven. De Dow Jones Stoxx 50 index ging voor de derde dag vooruit, met 1,5 procent tot 3.624 punten. Zeventien van de achttien subsectoren boekten winst, met gemiddeld 5,4 procent voor de technologieaandelen.

Nokia werd liefst 10 procent duurder tot 11,9 miljard euro. Concurrent Ericsson, die vandaag cijfers vrijgeeft, steeg met 4,4 procent tot 49,7 Zweedse kroon.

De financiële sector boerde ook goed. ING werd 4,3 procent duurder tot 29,7 euro. HSBC deed er 2,1 procent bij tot 794,5 pence.

De mediagroep Vivendi Universal sloot 2,9 procent hoger op 53,95 euro dankzij een advies ,,opbouwen'' van ABN Amro. BSkyB en Pearson, die eveneens een opwaardering kregen van ABN Amro, boekten 1 en 2,2 procent winst.

In eigen land bezorgden de financiële aandelen en UCB de Bel-20 een winst van bijna anderhalf procent. UCB klom met 2,98 procent tot 49 euro, waardoor de winst over twee dagen al op negen procent komt. Zwaargewicht Fortis deed er 1,4 procent bij tot 27,51 euro, KBC zelfs 3,8 procent tot 38,27 euro.

Amerika baadde in een echt goed-nieuws-sfeertje. Behalve de geruststellende commentaren van Greenspan waren er ook opbeurende kwartaalresultaten bij verschillende grote bedrijven. Gisteravond hadden ongeveer de helft van de bedrijven uit de S&P 500 hun kwartaalcijfers bekendgemaakt. Ongeveer 60 % ervan klopte de verwachtingen van Wall Street, wat meer is dan in de eerste drie kwartalen van 2001 en dicht bij het historisch gemiddelde, aldus het onderzoeksbureau First Call. Rond de middag was er 1,5 procent winst voor de technologiebeurs Nasdaq en ongeveer een procent voor de Dow Jones. EMC, de wereldmarktleider in data-opslagsystemen, rapporteerde een kleiner dan verwacht nettoverlies en zei dat de kostenbesparingen sneller verliepen dan verwacht. Het aandeel sprong 2,29 dollar hoger naar 16,86 dollar. Siebel Systems sprong 2,56 dollar hoger naar 37,36 dollar dankzij beter dan verwachte resultaten en optimistische vooruitzichten. In de farmasector regende het eveneens resultaten. Bij Eli Lilly lagen die in de lijn van de verwachtingen, maar het bedrijf worstelt nog met het verlies van het patent op het antidepressivum Prozac. Het aandeel speelde 2,37 dollar kwijt tot 73,39 dollar. Applied Biosystems, dat analysetoestellen maakt voor genetisch onderzoek, dook liefst 27 procent lager tot 25,15 dollar als gevolg van een winstwaarschuwing.

Wat doen de beurzen nu ?

  • www.beurs24.be toont het u
  • www.beurs24.be , de beurssite van De Standaard en European Investor.
  • U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig