Enkele fabrikanten van windturbines die actief zijn in de VS, kenden gisteren een moeilijke beursdag. De Deense marktleider Vestas Wind Systems verloor zelfs meer dan een tiende van zijn marktwaarde.

De reden voor de verliezen is dat het Amerikaanse Congres, tegen de verwachting van velen, het stelsel van de Production Tax Credits (PTC) niet verlengde. Volgens die regeling kunnen bedrijven die actief zijn in hernieuwbare energie, in de VS genieten van een belastingkrediet.

Vestas was ervan uitgegaan dat de PTC-regeling verlengd zou worden, en had in afwachting daarvan zijn Amerikaanse windmolenproductie op een hoog peil gehouden. Maar de niet-verlenging van de PTC-regeling dwingt het bedrijf nu zijn productie terug te schroeven. De groep kondigde gisteren aan dat ongeveer 1.200 Amerikaanse werknemers verplicht halftijds zullen moeten gaan werken. Vestas telt wereldwijd meer dan 5.000 werknemers. Afdankingen zijn volgend directeur Johannes Poulsen niet nodg, omdat er in andere markten wel nog veel groei verwacht wordt.

Vestas stelde ook zijn omzetverwachting voor 2001 bij, omdat de Amerikaanse bestellingen tegen het einde van het jaar begonnen terug te lopen. In plaats van 10 miljard kronenn (1,35 miljard euro) wordt nu uitgegaan van 9,5 miljard kronenn (1,28 miljard euro). Voor dit jaar blijft Vestas bij een verwachte omzet van 10,5 miljard kronen (1,41 miljard euro) en een ebit-marge van minstens 10 %.

Ook Vestas' concurrent NEG Micon verloor gisteren meer dan 10 procent in reactie op het PTC-nieuws. Maar volgens gedelegeerd bestuurder Torben Bjerre-Madsen is er geen vuiltje aan de lucht: ,,We boeken maar 10 á 15 % van onze omzet in de VS, dus ik zie geen reden om de verwachtingen bij te stellen''. NEG Micon ziet de winst voor belastingen in 2001 uitkomen op 200 á 250 miljoen kroon (27 á 33 miljoen euro).

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.
  • U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig