BRUSSEL (afp, eigen berichtgeving) -- De 41 lidstaten van Eurocontrol, de Europese organisatie die instaat voor de veiligheid van de luchtnavigatie, laten vliegtuigen in het Europese luchtruim voortaan dichter op elkaar vliegen. Volgens Eurocontrol vergroot dat de capaciteit van het luchtruim met 20 procent.

De maatregel is mogelijk gemaakt door de technologische vooruitgang, die een betere controle van de hoogte van het vliegtuig garandeert, schrijft Eurocontrol in een persmededeling. De verticale scheiding tussen de ,,luchtwegen'' waarin toestellen vliegen, wordt teruggebracht van 2.000 voet (609 meter) naar 1.000 voet (304 meter).

De verhoging van de capaciteit van het luchtruim zal de vertragingen op de luchthavens inperken, stelt Eurocontrol. De nieuwe regels maken mogelijk dat meer vliegtuigen op een optimale hoogte vliegen, waardoor ze meer rechtstreekse routes kunnen vliegen. Wie bijvoorbeeld van Zaventem naar Londen vliegt, moet niet langer nodeloos hoog gaan vliegen. De luchtvaartmaatschappijen zullen zo 290.000 ton kerosine, ter waarde van 60 miljoen euro, besparen.

De som van deze voordelen zou de luchtvaartmaatschappijen volgens Eurocontrol jaarlijks 3,9 miljard euro kunnen opbrengen. De nieuwe maatregel strekt zich uit van de kuststreek van Noord-Afrika tot Finland en van Groot-Brittannië tot Turkije.

Eurocontrol verduidelijkt dat het systeem progressief van kracht zal worden, zodat de luchthavenautoriteiten kunnen wennen aan dit nieuwe gegeven. In september 2002 moet de omschakeling afgerond zijn. De verkeersleiders en de luchtvaartmaatschappijen zijn volop bezig hun piloten op te leiden en te laten wennen aan het nieuwe systeem. www.eurocontrol.be

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig