BRUSSEL -- De Leuvense netwerkbeveiliger Ubizen heeft tijdens het eerste kwartaal (oktober tot en met december 2001) van het boekjaar zijn marges kunnen verbeteren en de omzet opgedreven. Daarmee lijkt het herstel voor het groeibedrijf na de drastische herstructurering van eind vorig jaar ingezet.

De omzet kwam uit op 27,1 miljoen euro, een groei van 3 procent tegenover het eerste kwartaal het jaar voordien, maar een verhoging met bijna 40 procent tegenover het vierde kwartaal, waarin het bedrijf een inzinking kende. De ebitda, de winst voor afschrijvingen, goodwill en belastingen, is terug positief: 125.000 euro tegenover een verlies van 4,5 miljoen euro in het voorgaande kwartaal.

Volgens een analistennota van Dexia Securities liggen de cijfers boven verwachtingen en is vooral de groei van de component Software en producten van derden substantieel beter dan verwacht. De diensten van Online Guardian, het permanent screenen van de beveiliging van grote klanten vanop afstand, deed het voorts ook opmerkelijk goed. Netto maakt het groeibedrijf evenwel nog altijd verlies, al daalde dit van 54,9 miljoen euro tot 3,7 miljoen euro.

Het ziet ernaar uit dat het herstructureringsplan van vorig jaar -- waarbij bijna één job op de vijf werd geschrapt -- zijn vruchten begint af te werpen. De kosten werden verminderd van 47 miljoen euro tot 11,5 miljoen euro. Negatief punt is wel dat de nettokaspositie van het bedrijf weer verslechterd is: van 15,9 miljoen euro is ze afgekalfd tot 10,7 miljoen euro.

Voor dit jaar is het bedrijf voorzichtig en durft het niet te ver vooruit te kijken. Volgend kwartaal zou in de lijn liggen van de huidige cijfers, al zou er evenwel ook netto met zwarte inkt moeten worden geschreven. Dexia gaat zijn verwachtingen over Ubizen naar boven toe bijstellen. Petercam geeft een koopadvies, Bank Degroof verhoogde het advies van ,,reduce'' naar ,,hold''. Het aandeel sloot gisteren af op 4,75 euro, een stijging met 0,25 euro. Ubizen was, tot de internetzeepbel midden 2000 losbarstte, het Belgische voorbeeld bij uitstek van een aandeel dat tot fenomenale hoogten steeg in de trend van de nieuwe economie-hype.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig