LONDEN/BRUSSEL (bloomberg, eigen berichtgeving) -- Ryanair heeft bij Boeing honderd vliegtuigen van het type 737-800 besteld en een optie genomen op nog eens vijftig. Ryanair wil 25 procent per jaar groeien en marktaandeel inpikken van toonaangevende spelers als British Airways en Lufthansa. Binnen tien jaar mikt Ryanair op 40 miljoen passagiers per jaar.

Volgens de catalogusprijs betaalt het Ierse Ryanair, Europa's grootste lagekostenluchtvaartmaatschappij, 9,1 miljard dollar (10 miljard euro) voor de order, die begin deze week al aangekondigd was (DS 22 januari) . Gezien de omvang van de bestelling kreeg topman Michael O'Leary wel een percentje. Over de bestelling is zes maanden onderhandeld. De concurrentie van Europees concurrent Airbus en leveranciers van tweedehands toestellen was bikkelhard. Boeing kwam ,,met een uiterst concurrentieel aanbod'', zei O'Leary. ,,We zijn opgetogen over de prijs. Boeing en Airbus hebben elkaar afgemaakt om de order binnen te krijgen.'' Analisten spreken over een korting van 35 procent.

Ryanair heeft vandaag 39 Boeings 737 in de vloot en is goed voor 10 miljoen passagiers en 64 bestemmingen in 12 landen. Tegen 2010 wil O'Leary 40 miljoen passagiers per jaar bedienen.

Lagekostenmaatschappijen als Ryanair zijn erg succesvol de jongste tijd. De voorbije zes maanden steeg het aantal passagiers bij Ryanair met 37 procent tot 5,3 miljoen. De komende weken maakt O'Leary zes nieuwe Europese bestemmingen bekend. De komende jaren werft Ryanair 800 piloten, 2.000 cabinepersoneelsleden en 400 technici aan.

,,Ryanair zal een Europees monster worden de komende tien jaar'', zei O'Leary, die straffe uitspraken niet schuwt. British Airways heeft 252 vliegtuigen, Lufthansa 365 en Air France 242.

De eerste toestellen zijn al voor dit jaar, het laatste voor 2010. De motoren komen van CFMI, een joint venture van het Amerikaanse General Electric en het Franse Snecma. Voor de motoren betaalt Ryanair 1 miljard dollar.

Voor Boeing is de order, de grootste die het ooit voor de 737-800 heeft binnengekregen, zeer welkom. Door de luchtvaartcrisis hebben veel maatschappijen orders geannuleerd. Boeing heeft de vliegtuigproductie gehalveerd en ontslaat momenteel 30.000 werknemers. De winst is in het vierde kwartaal gedaald met 79 procent tot 100 miljoen dollar.

Tot nu toe verkocht Boeing ruim 5.000 737-vliegtuigen. De 737-800 biedt plaats aan 189 passagiers.

Easyjet, de tweede grootste lagekostenmaatschappij in Europa, beslist binnenkort over een bestelling van 75 vliegtuigen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig