BRUSSEL -- IP Globalnet voert een forse herstructurering door waarbij de levensvatbare activiteiten ingebracht worden in één enkele dochter. De kosten en lasten blijven achter bij de holding die bezig is met een uitverkoop. Het nieuwe bedrijf wordt geleid door Eric Ignoul, de vroegere stichter van Teleserv.

De herstructurering bij IP Globalnet omvat drie krachtlijnen: de levensvatbare activiteiten onderbrengen in een ,,Newco'', de lasten uit het verleden achterlaten bij de holding en een nieuwe kapitaalronde om de ,,Newco'' voldoende slagkracht mee te geven.

Over die kapitaalronde wou ontslagnemend CEO Leo Steenbergen gisteren nog niet veel kwijt. ,,We hopen hem de komende weken af te ronden. Heel veel geld hebben we niet nodig. Belangrijk is dat alle lasten uit het verleden achterblijven bij de holding, die vervolgens alle niet-kernactiviteiten gaat verkopen.'' Of de holding daarna in vereffening gesteld wordt, is volgens Steenbergen een beslissing voor de raad van bestuur.

IP Globalnet kende de afgelopen twee jaar een stormachtige periode. Het bedrijf nam onder leiding van stichter en toenmalig bedrijfsleider Ruddy Mattheus in goed één jaar een tiental bedrijven over. Bedoeling was IP Globalnet naar de beurs te brengen. Dat plan mislukte door onthullingen in verband met het verleden van Mattheus.

Leo Steenbergen, ex-financieel directeur van staaldraadgroep Bekaert en voordien 17 jaar lang aan de slag bij HP, tekende in de herfst van vorig jaar een ingrijpend herstructureringsplan uit voor IP Globalnet. Dat plan impliceert dat callcenterspecialist Teleserv de nieuwe spil wordt van IP Globalnet.

De stichter van Teleserv, die destijds zijn bedrijf verkocht aan IP Globalnet in ruil voor aandelen, wordt de nieuwe topman van het bedrijf. Volgens Steenbergen is dat logisch omdat Teleserv de nieuwe kernactiviteit vormt. ,,Eric Ignoul leidde die afdeling al en zo creëren we een naadloze overgang.'' De herstructurering biedt ook een oplossing voor de optie die Eric Ignoul had waardoor hij zijn vroeger bedrijf opnieuw kon losweken van IP Globalnet. Dat zou van IP Globalnet een lege doos gemaakt hebben. Anderzijds was het voor Ignoul niet evident om de middelen te vinden om het door hem opgericht bedrijf opnieuw over te nemen. Steenbergen zelf is sinds 15 januari financieel directeur bij Telenet en ontslagnemend CEO bij IP Globalnet.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig