© epa
HOUSTON (ap) -- Kenneth Lay, de in opspraak geraakte topman van het Amerikaanse energieconcern Enron, heeft zijn toppositie bij de zo goed als failliete groep opgegeven. Lay blijft wel zitting houden in de raad van bestuur.

Lay (59) voerde sinds 1986 de leiding over Enron en slaagde erin het regionale bedrijf dat in pijpleidingen deed, om te vormen tot een van de grootste tien concerns in de Verenigde Staten en een belangrijke speler op de internationale energiemarkt. Lay verklaarde woensdagavond dat de vele onderzoeken die zijn gestart naar de teloorgang van Enron, zoveel van zijn tijd kosten, dat hij zich niet meer op het leiden van het bedrijf kan concentreren. Vrijdag komt daar nog een onderzoek van een commissie van het Congres bij. De raad van bestuur zal een tijdelijke opvolger voor Lay aanstellen die een doorstart van de onderneming moet forceren.

Een ontslagen accountant van de financiële dienstverlener Arthur Andersen die voor het failliete Enron werkte, weigert voor de onderzoekscommissie van het Amerikaanse Congres te getuigen over het versnipperen van bewijsstukken. David Duncan zal zich voor de commissie beroepen op zijn zwijgrecht, tenzij de commissie hem strafrechtelijke immuniteit verleent. Ook enkele andere medewerkers van Arthur Andersen zullen worden ondervraagd over het op grote schaal vernietigen van documenten. Dit is gebeurd ondanks een rechterlijk verbod in oktober op het vernietigen van stukken uit de administratie van Enron.

Andersen-topman Joseph Berardino heeft eerder deze week verklaard dat Duncan, die de leiding had over de werkzaamheden van Andersen bij Enron, ,,beoordelingsfouten'' heeft gemaakt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig