© ep
BRUSSEL -- De Duitse financiële krant Handelsblatt meent te weten dat voor de opvolging van Christian Noyer als vice-voorzitter van de Europese Centrale Bank onder meer aan de Belgische gouverneur Guy Quaden wordt gedacht.

Volgens de krant is ook sprake van Yves Mersch en Klaus Liebscher, respectievelijk gouverneur van de centrale banken van Luxemburg en van Oostenrijk. Waarom dat de drie namen zijn die worden vooruitgeschoven, is niet duidelijk. Wat ze gemeen hebben, is dat België, Luxemburg en Oostenrijk vóór de inwerkingtreding van de Europese muntunie tot het DM-blok van sterke valuta's behoorden.

Het mandaat van de Fransman Christian Noyer verstrijkt op 31 mei. Een Nederlander komt voor zijn opvolging allicht niet in aanmerking, zeker niet zolang Wim Duisenberg voorzitter is. En Frankrijk verkiest mogelijk volop de kaart-Trichet te trekken voor het voorzitterschap van de ECB als Duisenberg op het moment van zijn keuze aftreedt. Dat zal ten vroegste volgend jaar zijn, aangezien Duisenberg te kennen heeft gegeven dat hij nog zeker een jaar aanblijft. Over Jean-Claude Trichet, de gouverneur van de Banque de France, hangt nog de schaduw van het onderzoek naar de bank Crédit Lyonnais waarin ook hij zich moet verantwoorden.

De speculaties over de komende benoemingen aan de top van de ECB zullen nu zeker aanhouden tot aan de Europese topconferentie van Barcelona, die in maart doorgaat. De Europese Raad kiest de ECB-voorzitter en zal ook wel een doorslaggevende invloed hebben bij de keuze van de vice-voorzitter. Aan de aanstelling van Wim Duisenberg in mei 1998 ging een urenlange, ontluisterende politieke boksmatch vooraf.

Voor een gouverneur van een nationale centrale bank is de aanstelling tot vice-voorzitter van de ECB duidelijk een promotie. Hij is dan mede haar gezicht, flankeert de voorzitter op persconferenties en vervangt hem bij zijn afwezigheid. Mocht de keuze op Quaden vallen, kan de paars-groene regeringscoalitie zijn opvolger aanwijzen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig