WASHINGTON/FRANKFORT (bloomberg, reuters) -- Echt laaiend van enthousiasme kan je 's werelds invloedrijkste centrale bankier nog niet noemen, maar Alan Greenspan gaf gisteren toch aan dat het economische plaatje volgens hem aan het verbeteren is. Met zijn speech voor de Amerikaanse Senaat diende hij Wall Street gisteren wat krachtvoer toe.

De voorzitter van de Federal Reserve (Fed), het stelsel van de Amerikaanse centrale banken, maakte in zijn toespraak gewag van ,,recente indicaties dat sommige van de krachten die de economie het voorbije jaar in bedwang hebben gehouden, aan het verzwakken zijn, en dat de (economische) activiteit begint te verstevigen''.

Dat klinkt al veel opbeurender dan de toon die Greenspan aansloeg in een vorige speech op 11 januari. Toen liet hij de waarschuwing horen dat de economie op korte termijn nog ,,significante risico's'' liep. Deze keer maakte hij een afweging van positieve en negatieve factoren, waarbij de lage hypotheekrente en de verbeterende arbeidsmarkt in de VS duidelijk tot de eerste categorie horen.

Dat bevestigt het beeld dat een economisch herstel in de VS zal gedragen worden door de consumenten. De relatief sterke verkopen in de eindejaarsperiode leverden al een eerste indicatie dat de Amerikanen het trauma van 11 september te boven zijn gekomen. Ook de gezaghebbende onderzoeksinstelling Conference Board zei eerder deze week dat de recessie over enkele maanden voorbij zou moeten zijn.

Greenspan wijst erop dat de voorraadafbouw door het bedrijfsleven bijna achter de rug is, waarna de productie en de werkgelegenheid fors zouden moeten toenemen.

Voor veel economisten betekent de gematigde toon van Greenspan dat hij niet van plan is om de rentevoeten nog eens te verlagen, zoals na zijn vorige speech gedacht werd. De Fed neemt daarover volgende week een beslissing. Vorig jaar verlaagde de bank 11 keer de rente, tot een veertigjarig dieptepunt van 1,75 %.

Over de beurs zei Greenspan dat het nu wachten is op een herstel van de bedrijfswinsten. De winstmarges staan nog altijd onder druk omdat de bedrijven nauwelijks ruimte hebben om hun prijzen te verhogen. Maar Corporate America krijgt wel felicitaties voor de manier waarop de stijgende kosten werden afgeremd -- lees: de golf massa-ontslagen van de voorbije maanden -- waardoor ,,de grote meerderheid van jobs in de privé-sector gevrijwaard kon blijven''.


Nokia
Wall Street reageerde gisterochtend positief op de woorden van Greenspan en op relatief goede vooruitzichten bij de gsm-fabrikant Nokia. Kort na de middag tekende Nasdaq 1,6 % winst op, de Dow Jones 0,9 %.

Niet alleen de Fed, maar ook de Europese Centrale Bank (ECB) gaf gisteren aan dat de tijd van renteverlagingen wellicht voorbij is. In haar januari-rapport maakt de bank melding van ,,gunstige financieringsvoorwaarden in de eurozone'' en indicaties dat de groei in de loop van 2002 ,,geleidelijk'' zal hernemen. De ECB verlaagde vorig jaar ,,slechts'' vier keer haar basisrentevoet, tot 3,25 %.

Toch waarschuwt de ECB dat de groei dit jaar nog zwak zal blijven, en dat het Amerikaanse herstel nog baadt in onzekerheid. De bank is nog niet zeker wanneer het herstel in Europa zal plaatsvinden, en hoe krachtig het zal zijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig